Безкоштовне насіння на наступний рік: як правильно зібрати власне насіння огірків

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Колаж Hochu.ua / Які огірки підходять для збору насіння

Як зібрати насіння з власного городу

Ми розповідали, як вдало підживити помідори. Тепер ділимось порадами для збору насіння огірків з власного городу.

Багато городників стикаються з ситуацією, коли на грядці залишаються перезрілі огірки. Не поспішайте їх викидати! З них можна зібрати насіння для наступних посадок. Як - розповідаємо разом із “Школою Життя”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому варто збирати насіння самостійно?

Ви отримаєте безкоштовний посадковий матеріал. Якщо ви вирощуєте сортові огірки, то, зібравши насіння, ви зможете зберегти їхні особливі якості.

Які огірки підходять для збору насіння?

Обирайте сортові, перезрілі огірки. Саме з них ви отримаєте насіння, яке збереже всі сортові ознаки. Огірки повинні бути повністю дозрілими, з жовтою шкіркою і щільною м'якоттю.

Як зібрати насіння

  1. Зберіть повністю дозрілі огірки. Розріжте огірок вздовж і ложкою виберіть насіння разом з м'якоттю.

  2. Помістіть насіння з м'якоттю в банку, залийте водою і залиште при кімнатній температурі на добу. За цей час відбудеться природне бродіння, під час якого спливуть пусті насінини.

  3. Після цього злийте воду з м'якоттю, а насіння ретельно промийте під проточною водою. Розкладіть насіння на паперовий рушник і сушіть в теплому, сухому місці. 

Коли насіння повністю висохне, помістіть його в паперовий пакет або тканинний мішечок і зберігайте в сухому темному місці. Готовність насіння можна перевірити, спробувавши розламати його. Якщо насіння легко ламається, воно готове до посіву. Якщо ж воно гнеться, то сушіння потрібно продовжити.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Це насіння забезпечить вам гарний врожай у наступному сезоні. Також ми розповідали, чи можна класти яблука в компост.