Та, що пройшла випробовування Голодними іграми: головні фільми Дженніфер Лоуренс

Кіно та серіали

Олександр Панченко

Кінооглядач

Дженніфер Лоуренс. Фото: Getty Images

Найцікавіші роботи з фільмографії актриси

У Дженніфер Лоуренс було досить важке дитинство - у тому сенсі, що мати забороняла їй грати з іншими дівчатками її віку. А все тому, що любляча матуся, менеджер літнього табору, хотіла, щоб дочка виросла такою ж "міцною", як і її старші брати.

Через це дівчинка почувалася ізгоєм – і лише гра на сцені у шкільних постановках давала їй почуття свободи. Коли Дженніфер було 14 років, на вулиці в Нью-Йорку її зустрів шукач талантів – і він, як бачимо, не виявився шахраєм.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Зимова кістка" (2010)

Чи багато ви знаєте акторок, які стали відомими після фільму, в якому вони серед іншого, рубають дрова? Саме цим доводиться займатися героїні Лоуренс, 17-річній Рі з американської провінції. Рі має молодшого брата і сестру, маму, яка важко хвора і практично не розмовляє – і має батька у в'язниці. Гроші відсутні, зате є повно зобов'язань - допомоги чекати немає від кого, хіба що від сусідів, які можуть поділитися шматком оленини. Якось Рі дізнається від шерифа, що батько вийшов із в'язниці, але повинен з'явитися до суду – інакше будинок (скоріше хатину) у сім'ї відберуть.

Ні, дія відбувається не в дев'ятнадцятому столітті, а в наш час. Але до питання про час – якби ця драма Дебри Гранік була знята років 60-70 років тому і була чорно-білою, то неодмінно стала б безперечною класикою американського та світового кінематографа. Втім, "Зимова кістка" і так свого часу удостоїлася безліч втішних відгуків - і в першу чергу завдяки грі Дженніфер Лоуренс, якій, як і її героїні, ще не було і двадцяти. Справді, таке враження, що Дженніфер до того моменту вже мала не один десяток головних ролей – настільки переконлива і сповнена ваги в найкращому сенсі її гра.

"Голодні ігри" (2012)

"Голодні ігри" - спочатку як серію книг авторства Сьюзен Коллінз, а потім і як кінофраншизу, можна сміливо назвати найяскравішою з усіх антиутопій, створених у ХХ столітті. Коллінз як автор сценарію брала безпосередню участь у створенні першого фільму - і, як і режисер Гері Росс, була в повному захваті від Дженніфер Лоуренс, побачивши її на кастингу.

Двадцятирічній на той момент Дженніфер дісталася головна жіноча роль - вона грає Кітніс Евердін, дівчину з Дистрикту 12, одну з "щасливчиків", що беруть участь у цих самих Голодних іграх. Що це? А це щось подібне до реаліті-шоу, боротьба за виживання в телевізійному ефірі до останньої краплі крові - між підлітками з дванадцяти округів Панема. Проводяться вони на згадку про повстання, яке колись мало місце бути в Панемі – і в настанову.

Режисер Росс, як і Сьюзен Коллінс, були вражені самовпевненістю, яку випромінювала Дженніфер - саме це і вимагалося від головної героїні. Щоправда, самій Лоуренс, натуральній білявці, довелося перефарбуватися для зйомок – і взагалі її настільки злякав масштаб усього проекту вже після кастингу, що вона цілих три дні роздумувала, перш ніж прийняти пропозицію зніматися.

"Мій хлопець - псих" (2012)

Якщо вивчивши напам'ять кінокласику, присвячену непростим жінкам, на кшталт "Червоної пустелі" Антоніоні або "Жінки під впливом" Кассаветіса, ви переконаєтеся, що тепер напевно знаєте абсолютно все про те, як на знімальному майданчику актриси можуть достовірно зображати проблеми з психікою, то ви помиляєтесь. Ваше знання буде неповним, поки ви не дістанетеся до цієї чудової стрічки Девіда Рассела. Але про все по порядку.

Головний герой, Пет Солітано (Бредлі Купер) нарешті залишає психіатричну клініку – і вирушає жити до батьків (батька Пета, до речі, грає Роберт Де Ніро). У клініку він потрапив після того, як до напівсмерті побив коханця своєї дружини – застукавши їх у душі. Свою дружину Пет досі шалено любить і одного разу знайомиться з дівчиною, яка може передати їй листа – дзвонити дружині він не має права.

Цю дівчину звуть Тіффані і за цю роль Лоуренс отримала "Оскар" у 22 роки. Під час “ділового побачення” Пол та Тіффані зустрічаються у людному кафе. Пет замовляє пластівці з молоком, Тіффані - чай, просто для того, щоб зустріч не виглядала любовним побаченням. Під час розмови, коли Пол стверджує, що Тіффані ще божевільніша, ніж він, героїня Лоуренс виходить із себе – і повірте, такого дикого сплеску жіночих емоцій, такої бурі почуттів кінокамера рідко коли відчувала на собі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Джой" (2015)

Хто сказав, що біографічні фільми обов'язково мають бути присвячені виключно іскрометному життю великих та легендарних музикантів, письменників, художників – чи вчених? Чому б не зняти байопік про винахідницю швабри, яка сама віджимається? Як вам така ідея? Така ідея видалася прекрасною все тому ж режисеру Девіду Расселу і він знову зібрав на майданчику Лоуренс, Бредлі Купера та Роберта Де Ніро – результат перевершив найсміливіші очікування.

Так, фільм розповідає історію Джой Мангано (її і зіграла Лоуренс), реальної жінки, яка й створила ту саму швабру. Думаєте, історія буде нудною та прісною? О ні. Справа навіть не в тому, що Джой росла особливою дитиною з фантастично вмілими руками і завжди щось вигадувала і винаходила – від паперових іграшок до особливого собачого нашийника. Вся справа в її сім'ї, навіть не так – у будинку, де вона живе.

У підвалі мешкають батько (Де Ніро), який давно розлучився з матір'ю Джой та екс-чоловік, співак, який все ще не забув про мрію стати "другим Томом Джонсом". Мати Джой практично не залишає меж своєї спальні і цілодобово безперервно дивиться найгірші зразки мильних опер - по господарству вона не вміє робити фактично нічого. А ще у Джой є маленькі діти, і є виснажлива робота – і серед цього грандіозного хаосу вона винаходить згадану диво-швабру. Але ж просто винайти мало. Джой позичає гроші, а потім їй на заваді зустрічається бізнесмен Ніл (Бредлі Купер)…

Вражаюче, як змінилася Лоуренс порівняно з попереднім проектом Рассела, “Мій хлопець – псих” – тут вона просто сама розсудливість. За роль Джой актриса знову була номінована на “Оскар” – і виграла “Золотий глобус”.

"Мати!" (2017)

Даррен Аронофскі - один із тих сучасних режисерів, у яких досі виходить за допомогою кінематографа творити натуральну магію, і трилер "Мати!" є ще одним доказом цього. У цьому фільмі ще більше символізму та символів, ніж у його ж “Фонтані” – і, звичайно ж, якщо і є у творчості режисера стрічка більш несхожа на “Рестлер”, то це саме “Мати!”.

Він (Хав'єр Бардем) та мати (Лоуренс) живуть у досить великому будинку десь у глушині. Вони – чуттєва, любляча пара. Він – знаменитий поет, який зараз гостро переживає творчу кризу, мама – його Муза, яка до того ж чудова господиня, яка не тільки може приготувати прекрасний сніданок, а й займається ремонтом будинку. Дітей у пари, до речі, немає. Поки що. Вони живуть абсолютно самотньо – але раптом один за одним у будинку з'являються несподівані гості, при цьому саме Він, герой Бардема, раптом починає демонструвати чудеса гостинності. У будинку починають відбуватися дивні речі.

Не можна не відзначити, наскільки жіночно виглядає Дженніфер саме у цій стрічці. Це саме та якість, яка поза часом – і її героїня могла б виглядати так само і у фільмі, дія якого відбувається кілька століть тому. Або у далекому майбутньому. Безперечно, "Мати!" - особливий фільм у кар'єрі Лоуренс.

"Не дивіться вгору" (2021)

Цікаво, як би років 40-50 тому виглядала в кіно астроном, котра відкрила комету, яка знищить людство? Зібрана, строга, в жахливих окулярах, які не псують її стриману красу? У білому халаті ще? Напевно. Але Кейт Дібіаскі у виконанні Дженніфер Лоуренс, аспірантка Університету штату Мічиган, яка побачила у свої прилади саме таку комету, виглядає зовсім інакше.

У носі у неї, звичайно ж, пірсинг, її короткий чубчик і підведені очі підкреслюють глибоко незалежний образ, ну а те, що під час найважливішого для всього людства відкриття вона читає репчик із того треку, який звучить у неї в навушниках, робить Кейт Дібіаскі ще більш чарівною.

Кейт у виконанні Лоуренс не так нервує і психує, як її начальник, доктор Рендалл Мінді (Леонардо Ді Капріо) - просто тому, що знає, що їй курити і які при цьому ковтати таблетки. Дібіаскі і Мінді чудово виглядають у Білому домі разом – коли, чекаючи сім годин, так і не удостоюються аудієнції у президента. Нагадуючи чи то пасажирів, що чекають другу добу на вокзалі, чи то сімейну пару коміків, герої Лоуренс і Ді Капріо остаточно задають тон цій чудовій сатиричній комедії, що висміює, по суті, усе людство. Більш гострої сатири у двадцятих роках двадцять першого століття кінематограф поки що не виробляв.

"Міст" (2022)

В якийсь інший час цей фільм можна було б дивитися з іншим настроєм, іншими очима – чи взагалі не дивитися. Але зараз “Міст”, драма Ліли Нойгебауер (сама Лоуренс не лише блискуче виконала у стрічці головну роль, а й виступила як продюсер) не просто актуальна.

Отже, Лінсі (Лоуренс) служила в Інженерному корпусі в Афганістані, отримала важку черепно-мозкову травму під час вибуху автомобіля, важко, але успішно пройшла курс реабілітації – і повертається додому до Нового Орлеану, хоча мріє опинитися у своїй частині. Мати забуває зустріти її на автобусній зупинці – чи хтось із них переплутав день… Звичайно, у дівчини ще далеко не все гаразд зі здоров'ям, але вона одразу ж знаходить роботу та чистить басейни у ​​сорокаградусну спеку. У Лінсі з'являється друг – чорний автомеханік, і вони обоє почуваються на узбіччі життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також ми раніше розповідали про 7 найкращих фільмів Зендеї. Ця талановита дівчина – не тільки зірка "Дюни" та серіалу "Ейфорія".