"До своєї природи": у Києві відкрилась виставка з любов’ю до української спадщини (ФОТО)

Новини культури

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Виставка картин "До своєї природи" у Києві. Фото: WWF-Україна

Це варто побачити!

WWF-Україна у партнерстві з Музеєм Івана Гончара створили проєкт про цінність національного природного та культурного спадку. Побачити виставку можна просто неба у Києві — на Софійській площі та на Хрещатику біля КМДА.

Експозицію проєкту «До своєї природи» складають світлини творів українського народного мистецтва початку XIX — другої половини XX століть з колекції Музею Івана Гончара та сучасні ілюстрації художниці Анастасії Старко, що стали осмисленням теми історичного взаємозв’язку українців з природою через культуру. Візуальний ряд доповнює легка історія на основі наукових фактів українських дослідників природної та культурної спадщини, а також уривки з архаїчних фольклорних текстів.

Виставка "До своєї природи" у Києві. Фото: WWF-Україна
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Український народ прожив багату і бурхливу історію на лоні сонячної, мальовничої природи… Боротьба за свою волю виховала в нашого народу найяскравішу, найхарактернішу традиційну рису — волелюбність. Цю тугу та боротьбу за волю відтворив у всіх проявах своєї творчості у безмежному морі задушевних пісень, дум, легенд; у малярстві, вишивці, гончарстві, ткацтві тощо,
— Іван Гончар (1911–1993), український скульптор, графік, маляр, колекціонер та етнограф. Оберігати перлини народного генія // Народна творчість та етнографія. – 1989. – №3. – С. 42–47.
Народна картина “Одарка та Іван” з музею Івана Гончара. Фото: WWF-Україна
Виставка "До своєї природи" у Києві (локація у метро, вже закрита). Фото: WWF-Україна

Війна має нищівний вплив на природну та культурну спадщину, а її наслідки можуть бути відчутними й для майбутніх поколінь. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, від початку війни було уражено 30% усіх природоохоронних територій в Україні. За прогнозами експертів, для відновлення до довоєнного стану вже зараз потрібно 60-80 років. Водночас за даними Мінкульту, станом на кінець березня 2024 року понад тисячу пам’яток культурної спадщини постраждали внаслідок російської військової агресії.

Цей проєкт — подорож до пізнання природи через українську культуру, культури через природу, а відтак і самих себе. Виставкою ми прагнемо надихнути глядача до діалогу про українську природу та її місце в ідентичності, нагадати про важливість збереження природного біорізноманіття, особливо під час війни та наголосити про ціну втрат української спадщини, яка є мовчазною жертвою російської військової агресії,
— коментує комунікаційниця WWF-Україна та кураторка проєкту Юлія Новосельцева.
Кахля керамічна. Фото: WWF-Україна

✅ Оглянути виставку можна:

  • на Софійській площі — до 28 серпня;

  • на вул. Хрещатик, 36 (біля будівлі Київської міської державної адміністрації) — до 15 вересня.

Дерево життя. Фото WWF-Україна, ілюстрація: Анастасія Старко

📌 ДОВІДКА:

Всесвітній фонд природи WWF — незалежна природоохоронна організація, що нараховує понад 5 млн прихильників і має представництва у більш як 100 країнах світу. Місія WWF — у тому, щоб зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою.

Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні, а з 2019-го діє як національне представництво WWF, яке об'єднує представників громадськості та науковців. Робота WWF-Україна набуває різноманітних форм: проведення досліджень, просвітництво, консультування державних органів та лобіювання змін до законодавства, мобілізація фінансових ресурсів для впровадження програм з вивчення і збереження природи. Діяльність громадсько стосується, у першу чергу, таких тем, як ліси, прісна вода та рідкісні види.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що днями відбудеться концерт Макса Барських просто неба! Куди іде й де купити квитки прямо зараз — розповідаємо тут.