"Симфонія Криму. Повернення": у 18 містах України вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики (ФОТО)

Новини культури

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

"Симфонія Криму. Повернення". Фото: пресслужба

Благодійний тур присвятили 80-м роковинам геноциду кримських татар

Великим концертом у Києві завершився всеукраїнський благодійний тур “Симфонія Криму. Повернення”, який охопив 18 міст та понад 10 тис. глядачів. Вперше в історії кримськотатарська симфонічна музика звучала по всій країні — від Ужгорода до Дніпра, від Чернігова до Одеси ❤️‍🔥

Національний президентський оркестр під орудою диригента Ділявера Османа виконував композиції однієї з найяскравіших сучасних кримськотатарських композиторок Ельвіри Емір. Серед них “Кримські візерунки,” Симфонія №2 “Avdet” (Повернення) та Ода “О, мій святий народе!”.

Диригент Ділявер Осман. Фото: пресслужба
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Слід відзначити, що Ельвіра Емір є однією з небагатьох жінок-композиторок в кримськотатарській культурі, що само по собі є винятковим фактом. Її музика відчутно вкорінена у кримськотатарський мелос, неповторний своїм колоритом. Разом із тим, її стиль, крім національних фольклорних традицій, гармонійно поєднує деякі стильові явища музичного модернізму ХХ ст., зокрема, неоромантизм та імпресіонізм. Симфонії композиторки – потужні й масштабні, вони вражають рівнем драматизму і широтою музичного «дихання». Безумовно, їхня авторка – самобутня й глибока композиторка, а її музика варта представлення на найбільших концертних майданчиках світу.

У виконанні автора проєкту “Симфонія Криму. Повернення”, майстра художнього слова Олександра Рудька також прозвучала поезія польського класика Адама Міцкевича – вірші з циклу “Кримські сонети” (у перекладі Максима Рильського), що були написані митцем під враженням від його двомісячної подорожі Кримом.

"Симфонія Криму. Повернення" 2024. Фото: пресслужба

Виступи супроводжувались відеорядом, який візуально висвітлив ключові події життя кримськотатарського народу за останні 250 років: від доби хана Криму Ґерая та приєднання Криму до росії, першої хвилі міграції до депортації кримських татар в 1944 році, анексії Криму та повномасштабного вторгнення.

Олександр Рудько розповів, що ідея проєкту народилась ще до початку повномасштабного вторгнення. Головним мотивом було поширити у медіапросторі тезу “Крим і Україна”: "Мені захотілося створити культурний продукт, який закцентує на тому, що Крим – це Україна. І якраз сонети Адама Міцкевича, вони дуже чітко передавали мої почуття, людини, яка не має безпосереднього відношення до Криму. У них дуже добре показано погляд незаангажованої людини на Крим, на його історію і культуру”.

"Симфонія Криму. Повернення". Фото: пресслужба

Диригент і музичний керівник проєкту “Симфонія Криму. Повернення” Ділявер Осман розповів:

Для мене цей проєкт має особливе значення. Наша місія зробити все, щоби люди, які мешкають у Криму, відчували нашу підтримку. А для тих, хто живе на материковій частині України, через поезію та музику показати всю красу нашого Криму. Це наша земля і ми маємо об’єднуватись у спільній боротьбі, заради звільнення наших громадян з окупації, в якій вони опинились після 2014 року. Кожен на своєму місці має робити все, щоб наблизити перемогу над ворогом і допомогти повернутись до рідної землі всім тим, хто вимушений був її залишити після ворожої навали. Ми мріємо про концерти після перемоги України на деокупованих територіях та обовʼязково в Бахчисараї та впевнені, що цей проєкт став вагомим внеском у культурну дипломатію, сприяючи зміцненню іміджу України як невіддільної частини європейського культурного та історичного простору.
"Симфонія Криму. Повернення". Фото: пресслужба

Світлана Євдокименко – кураторка туру - розповідає, що цей Всеукраїнський тур став потужним інструментом єднання українців. Саме завдяки музиці, силі слова та емоційним відео він не лише підняв бойовий дух, але й нагадав кожному українцю про нашу незламність та прагнення до свободи.

Наш проєкт став яскравим свідченням того, що українська культура є непереможною і продовжує жити навіть у найскладніші часи,
- говорить вона.
"Симфонія Криму. Повернення". Фото: пресслужба

Гастрольний тур реалізований Національним президентським оркестром та ГО “Культурно-мистецька фундація DUSHA UA” за підтримки Мінкульту України, Меджлісу кримськотатарського народу, телеканалу АТР, мережі ресторанів кримськотатарської кухні “Мусафір” та “Хаджибей”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що до 15 вересня у Києві ще можна побачити незвичайну виставку "До своєї природи". Де розташована локація проєкту про цінність національного природного та культурного спадку, дізнавайтеся на Hochu.ua!