Очищуючий засіб на масляній основі проти засобу на водній основі: що підходить саме вам?

Догляд за обличчям і тілом

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Гайд по засобах для очистки шкіри обличчя. Фото: pexels.com

Ще з періоду ненависних підліткових прищів ви мали засвоїти одну істину: те, як ви очищаєте шкіру, має велике значення!

Очищення має відповідати вашому типу шкіри. Перестарайтеся з занадто ретельно очищаючими засобами — і просто-напросто пересушите шкіру. Вона стане тьмяною, блідою, лущитиметься і тріскатиметься. А можливо, стане ще жирнішою, оскільки сальні залози будуть виробляти більше жиру, щоб компенсувати сухість. І ось – замість бажаного результату гарного очищення знову прищі та зайва жирність! 😥 З іншого боку, недостатнє очищення шкіри може також призвести до появи «вульгарних» білих прищів і комедонів, а також чорних точок і закупорених брудом, пилом та шкірним салом пор.

Досягти ідеального балансу для фото та селфі, на яких не потрібно фільтрувати тон та чистоту шкіри, – це не лише питання, як часто вмиватися. Питання, який засіб обрати? Якими вони бувають і який підійде ідеально? Розберемося у цій статті разом із edit.sundayriley.com.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Засоби для очищення шкіри: в чому різниця?

Очищаючі засоби для шкіри обличчя діляться на дві основні групи за своїм складом: водні та масляні. Розкажемо про кожного детальніше.

🔷 Очищувальні засоби на водній основі

Засоби для очищення шкіри обличчя - які бувають. Фото: freepik.com

Водна основа у поєднанні з ПАР (поверхнево-активними речовинами — ред.) допомагає дуже добре та ефективно очистити верхній шар шкіри. Видаляється пил і бруд, що накопичився за день, підшкірний жир, що виділився, а також вся нанесена зранку косметика.

До таких засобів відносяться гелі для вмивання, пінки і муси, скраби, що піняться і т.п. Скраби також можуть легко відлущити верхній шар шкіри та омертвілі клітини. Але частинки у їх складі, що відлущують, не повинні бути занадто великими і гострими, щоб не травмувати шкіру.

Саме завдяки ПАР засоби для вмивання на водній основі добре піняться. Піна забирає на себе весь бруд і легко видаляється зі шкіри теплою водою. Це працює так само, як пральний порошок або засіб для миття посуду, як шампунь для волосся. Але ПАР можуть бути досить агресивними, і вони змивають не лише зайве, а й ту захисну жирову плівку, яка захищає шкіру від негативного зовнішнього впливу та утримує вологу. По суті, це звичайне мило, але в іншій новій формулі, більш комфортній для вашої шкіри та використання.

Засоби на водній основі за своїм впливом варіюються від інтенсивних до м’яких. Сильні та інтенсивні можуть містити сульфати, що допомагають глибшому очищенню. Але сульфати можуть також викликати подразнення, почервоніння і чутливість шкіри. М’які засоби очищають не так глибоко, але і не подразнюють шкіру.

Хороший варіант на водній основі для особливо чутливої ​​шкіри – міцелярна вода. Ця емульсія не піниться, але вона добре збирає бруд, бактерії і макіяж і м'яко видаляє їх, не висушуючи шкіру. Спочатку видаліть усі забруднення міцелярною водою, а потім вмийтеся простою водою без жодного засобу, видаливши і залишки міцелярки.

Засоби на водній основі підійдуть для жирної шкіри, схильної до акне, для підліткового періоду, коли загострюється поява прищів, і шкіра вимагає постійного ретельного очищення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

🔷 Очищувальні засоби на масляній основі

Очищувальні засоби для шкіри обличчя - у чому різниця. Фото: freepik.com

Це відносна новинка для очищення шкіри обличчя у світі косметології. Логічно використовувати мило і пінні засоби, адже ми хочемо видалити залишки жиру. А олії у складі очищувальних засобів хіба не зроблять шкіру ще жирнішою?

Але дерматологи та косметологи стверджують протилежне. Очищувальні засоби на олійній основі працюють за принципом притягування жиру. Наприклад, шкірне сало – воскоподібне, і засіб на масляній основі може розщепити його, зробити більш рідким і вивести надлишки з пор. Те саме стосується і тонального крему, адже він також має жирну основу. Та й будь-яка косметика, пил або бруд протягом дня змішуються з виділеним підшкірним жиром, стаючи однорідною масою. Тому засоби для чищення на масляній основі можна вважати досить ефективними.

Засоби на масляній основі не вимагають тривалого тертя шкіри, як це зазвичай відбувається з водними. Можна навіть не використовувати спонж для вмивання, а протерти обличчя ватним диском або промасувати подушечками пальців. Усі засоби для вмивання рекомендується змивати водою кімнатної температури. Заведіть звичку для обличчя використовувати бутильовану воду або хоча б кип'ячену.

На відміну від засобів на водній основі, масляні змивки видаляють лише бруд, залишаючи на шкірі захисну плівку. Тому вони добре підійдуть для очищення сухої і чутливої ​​шкіри, схильної до почервоніння, подразнення і появи дрібних судинних зірочок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Який засіб для очищення вам підійде: підбираємо за типом шкіри

Вибір між різними типами засобів для очищення багато в чому залежить від типу вашої шкіри. В ідеалі найкраще порадитися з косметологом або дерматологом, щоб точно визначити тип шкіри і підібрати косметику для очищення.

  1. На водній основі. Якщо ваша шкіра надто жирна, проблемна, схильна до акне, на ній постійно з'являються прищі та комедони, пори розширені та швидко забруднюються, вам потрібен засіб на водній основі. Він ретельно очистить шкіру та прибере зайвий жир. Але обирайте більш м’які варіанти, з менш агресивними ПАР і сульфатами. У цьому випадку гелі та пінки можуть не пінитися так сильно, але вони очистять вашу шкіру належним чином. Якщо відчуваєте сухість і стягнутість після вмивання, обов'язково користуйтеся легким кремом, що не закупорює пори. Так ви утримаєте вологу в шкірі та відновите природний захист.

  2. На олійній основі. Якщо ви не схильні до акне, якщо ваша шкіра суха і постійно стягнута, лущиться, на ній з'являються тріщинки, і особливо якщо вона дуже чутлива, схильна до почервоніння та подразнення, тоді обирайте очищувальний засіб на олійній основі. Навіть для жирної шкіри, але вже вікової, коли вона робиться тонше і сухіше, краще використовувати саме косметику на олійній основі – вона ніжніше і бережніше ставиться до шкіри. Нанесіть емульсію на обличчя, добре втріть, а після видаліть спонжем або ватним диском. Втирати краще пальцями – від тертя та тепла засіб діятиме інтенсивніше.

  3. Міцелярна вода. Хоча міцелярна вода і відноситься до засобів на водній основі, бо вона практично не містить олій, про неї варто розповісти окремо. Вона відмінно підійде для нормальної шкіри, яка не має відхилень ні в бік жирності, ні в бік зайвої сухості. Мікро-частинки, які називаються міцелами, діють як ПАР – притягують бруд та видаляють його. Але вони набагато менш агресивні. Якщо ви помітили, що шкіра стала сильно сохнути після змивок на водній основі, або, навпаки, занадто жирнішати після масляних засобів, перейдіть на деякий час на міцелярну воду. Вона більш нейтральна по відношенню до шкіри.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тепер ви знаєте який засіб підійде саме вам. А якщо ви ще не визначилися з типом своєї шкіри, то спробуйте косметику і на водній, і на масляній основі. Тоді точно знатимете все про ідеальне очищення!