Як правильно доглядати за шкірою навколо очей: 5 порад, перевірених роками

Догляд за обличчям і тілом
767

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Як правильно доглядати за шкірою наволо очей. Фото: pexels.com

Шкіра навколо очей вимагає зовсім іншого догляду, ніж інші ділянки обличчя

Шкіра навколо очей – найтонша, найніжніша та найделікатніша, в порівнянні з іншими частинами тіла. Саме вона швидше за все вкаже на втому, недосипання, стрес, шкідливі звички, хвороби чи старіння. А якщо за нею ще й не доглядати як слід, ваші перші зморшки на повіках з'являться ще до 30 років. Плюс до цього – темні кола, набряклість, тьмяність шкіри.

Звичайно ж, ви не хочете цього, а хто хоче? Тому ми разом з “УП. Життя” ділимося найкращими порадами, як правильно доглядати за шкірою навколо очей, щоб ніхто не здогадався про ваш вік!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Які проблеми зі шкірою навколо очей виникають найчастіше і чому?

Ділянка шкіри на обличчі, розташована навколо ока, відрізняється найбільшою тонкістю. Повіки дуже чутливі, і догляд за цією зоною має бути дбайливим та делікатним. До того ж очі дуже рухливі протягом дня: ми кожну секунду переводимо погляд, моргаємо, жмуримося або округляємо очі, показуючи емоції. Плюс генетика, негативний вплив навколишнього середовища, УФ-випромінювання, спосіб життя, неправильне харчування або питний режим, шкідливі звички – все це старить шкіру і робить її негарною.

Ось найпоширеніші проблеми зі шкірою навколо очей:

  • темні (сині) кола під очима чи на обох повіках;

  • набряклість верхньої та нижньої повіки, мішки під очима;

  • зморшки та лінії, що проявляються з часом, незалежно від віку.

Якщо у вас є якась із перерахованих вище проблем, значить, ви неправильно доглядаєте за шкірою повік.

Як правильно доглядати за шкірою навколо очей?

Правила догляду за шкірою навколо очей, про які має знати кожна жінка. Фото: depositphotos.com

Є кілька важливих порад, як правильно доглядати делікатну і тонку шкіру повік.

1️⃣ Максимально зволожуємо

Уявіть, що ваша шкіра – це велика, стигла, наливна виноградина. Але якщо ви зірвете гроно з гілки, вона більше не отримуватиме вологу. Найближчим часом виноградинки перетворяться на зморщені та потемнілі родзинки. Якщо у випадку із родзинками це добре, і виходить новий корисний продукт, то у випадку з нашою шкірою, звичайно, погано. Нестача вологи позначиться на її зовнішньому вигляді. З'являться тьмяність і сухість, лущення, потемніння та зморшки.

Тому шкіру навколо очей потрібно зволожувати максимально, набагато рясніше і частіше, ніж інші ділянки обличчя. На лобі, щоках, носі і підборідді шкіра товща, щільніша, в ній є жировий прошарок, завдяки якому волога довше утримується всередині. А у шкірі повік цього прошарку практично немає. Як тільки крем увібрався, повіки практично відразу знову починають втрачати вологу.

2️⃣ Правильно обираємо крем

Багато хто, щоб спростити догляд за обличчям і заощадити час (і гроші) часто використовують крем для обличчя для всіх зон, і для шкіри навколо очей у тому числі. Косметологи кажуть, що в цьому немає нічого поганого: крем для обличчя з хорошим складом, дійсно якісний і зволожувальний сміливо підійде і для повік. Але якщо ви відчуваєте дискомфорт, свербіж, печіння, якщо з'являється почервоніння, лущення та сухість, краще обрати спеціальний крем для шкіри навколо очей. Ось що має бути у складі:

  • для максимального зволоження вибирайте креми з гіалуроновою кислотою;

  • для розгладження шкіри, усунення заломів та дрібних зморшків у складі повинен бути ретинол, пептиди, вітаміни А та Е;

  • для усунення темних кіл під очима вибирайте склади з вітаміном С, нікотинамідом (вітамін В3) та антиоксидантами;

  • для усунення набряклості та мішків під очима в крем повинен входити кофеїн або екстракт зеленого чаю, дипептиди та рослинні екстракти.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

3️⃣ Ставимося до шкіри навколо очей дуже обережно

Що б ви не робили, завжди пам'ятайте, що торкатися шкіри повік потрібно дуже обережно. У жодному разі не тріть її, ні спонжем для вмивання, ні ватяними дисками. Якщо потрібно глибоке очищення очей від макіяжу (наприклад, після професійного мейкапу), використовуйте міцелярну воду. Вона добре розчиняє всі компоненти косметики та легко видаляє її зі шкіри. Ватний диск рясно намочіть міцеляркою і накладіть на повіку. Через 30 секунд дуже легко протріть око, не притискаючи – і весь макіяж видаліться.

Навіть коли ми наносимо крем або інший засіб на повіки, ми забуваємо про те, яка там тонка і ніжна шкіра. Ми починаємо терти шкіру навколо очей так само як інші ділянки обличчя. Так, легкий масаж нашим очам не завадить (про це розповімо нижче), але нанесення крему зовсім не потребує тертя. Не є ціллю втерти крем до повного вбирання. Навпаки, легкими рухами нанесіть його на шкіру повік і залиште. Надлишки вберуться вже за кілька хвилин, і шкіра добре зволожиться.

4️⃣ Захищаємо очі від сонця

Маються на увазі не тільки сонцезахисні окуляри та захист власне очей, а й максимальний захист шкіри повік. УФ-випромінювання негативно позначається на шкірі, тому не варто зловживати засмагою і на все тіло. А про обличчя, якщо вам за 30, варто зовсім забути, прикривати його і захищати максимально. Але що вдієш, якщо наше лице піддається УФ-випромінюванню кожен день і в будь-яку пору року, навіть якщо ми просто вирушаємо на прогулянку або йдемо на роботу.

Тонка і ніжна шкіра повік страждає від сонячних променів, в першу чергу. На ній може з'явитися опік, лущення, пігментні плями, зморшки, навіть висипання (сонячний дерматит). Тому денний крем для обличчя, який використовується перед виходом, обов'язково повинен містити високий УФ-захист. У кремі для повік він теж обов'язково має бути, і краще обирати максимальний SPF-фактор від 50. Наносьте крем із захистом навіть якщо на вулиці хмарно чи дощить. Промені проходять і крізь хмари, а погода може різко змінитися.

5️⃣ Пестимо шкіру навколо очей масажем

Особливо ефективним легкий масаж очей та повік буде зранку. Якщо ви випили напередодні багато води, поїли солоного, просто не виспалися, на ранок у вас можуть виявитися мішки під очима та набряклість. Якщо це проявляється регулярно, майже щодня, обов'язково перевірте стан внутрішніх органів. Очі – не лише «дзеркало душі», а й «дзеркало» нашого організму. Слідкуйте, щоб не було проблем із нирками або серцем. Саме від цього може з'являтися сильна набряклість.

Але повернемося до масажу очей. Після вмивання візьміть звичний для вас крем для повік. Його нам знадобиться трохи більше, ніж зазвичай. Розподіліть засіб по шкірі навколо очей і починайте легкий масаж подушечками пальців. Найкраще рухатися від зовнішнього кута ока до внутрішнього по нижній повіці, і від внутрішнього до зовнішнього по верхній. У жодному разі не тріть шкіру занадто інтенсивно, дотики повинні бути легкими. Допускаються точкові натискання, але не сильні. Такий масаж можна робити і ввечері для зняття втоми з очей.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ще ми не сказали про те, що потрібно обов'язково відмовитися від шкідливих звичок – алкоголь та куріння першими «знищать» вашу гарну шкіру. Добре харчуйтеся та пийте достатньо рідини, щоб підтримувати баланс вологи зсередини (як виноград, пам'ятаєте?). Правильно доглядайте за шкірою навколо очей – і вони будуть сяяти як зорі!