Колір шерсті впливає на характер кота? Вчені знайшли дещо цікаве, проводячи дослідження такого взаємозв'язку

Домашні тварини

Богдана Карц

Головна редакторка

Чорний кіт. Фото: Хочу!

Люди звикли жити, спираючись на стереотипи. Виключень майже не буває

Багато хто помічав, що коти різного кольору часом поводяться зовсім по-різному. Чи дійсно характер хвостика залежить від кольору його шерсті? Дізнавайтеся далі!

Про цікаві дослідження, проведені вченими, розповідає theconversation.com. Усі “секрети” котів розкриваємо у цій статті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Руді коти дійсно “тупіші” за своїх родичів, а чорні — дуже розумні?

Якщо ви регулярно “залипаєте” у TikTok, то могли помітити певну тенденцію у кумедних відео з котиками. Здається, що всі руді коти значно “дурніші” за своїх родичів. Вони постійно падають з ліжка або застрягають у незручних місцях, зависають на одному місці, а ще — регулярно лякаються буденних речей. Тоді як коти з черепаховим забарвленням здаються більш вольовими та витривалими, а чорні коти — надзвичайно розумні.

Щоб зрозуміти, чи є якась залежність між кольором шерсті кота і його характером, ще у 2012 році вчені провели окремі дослідження. Коти, як і люди, мають різні типи особистості, тому науковці вирішили опитати власників хвостиків і з’ясувати, що й від чого залежить.

Втім, ці дослідження показали тільки одне: люди упереджені. Згідно з даними, які отримали дослідники з Університету штату Каліфорнія та Нового коледжу Флориди, провівши опитування 200 власників котів різних порід та кольорів, вдалося вивести такі тенденції:

  • руді кошенята сприймаються як доброзичливі та мають зазвичай низькі оцінки в категоріях “відсторонених” і “сором’язливих”;

  • триколірні (черепахові) коти отримали високу оцінку “відчуженості” та “нетерпимості” (тобто вони зазвичай самі по собі і не дуже люблять компанію);

  • білі коти також вважалися відстороненими, а ще — сором’язливими та спокійними;

  • двоколірні коти вважалися доброзичливими.

До речі, щодо чорних котів жодної тенденції не вдалося вивести 😐

Однак, зважаючи на те, що відповіді на запитання давали не самі коти, а бали за їхню “норовливість”, “відчуженість”, “сором’язливість” та “впертість” призначали господарі + те, що дані про чорних котів виявилися дуже розпливчастими, вчені не стали пов’язувати безпосередньо колір шерсті котів та їхній характер.

Що насправді впливає на характер кота

Почнемо з того, що для котів, як і для решти живих істот, дуже важливу роль відіграє генетика. Також провідне місце у формуванні характеру цих тварин має середовище життя та спосіб виховання тварини. Так, якщо кошенята не спілкуються з людьми у віці приблизно 9 тижнів, то вони, наймовірніше, будуть хвилюватися при контакті з людьми та іншими тваринами. Далеко не останнім фактором є і те, скільки часу кошеня провело з мамою.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також вас може зацікавити, чи можна давати котам рибу. Попри те, що більшість хвостиків обожнює її, є кілька дуже важливих моментів, які не можна ігнорувати.