Як бачать нас і все навколо домашні улюбленці: цікаві факти про котячий та собачий зір (ФОТО, ВІДЕО)

Домашні тварини

Богдана Карц

Головна редакторка

Цікаві факти про зір котів та собак. Фото: freepik.com

Тварини мають дуже особливий зір - і зараз ви в цьому переконаєтесь!

Наші улюбленці насправді повні загадок. Деякі з них наука вже розгадала, а деякі ще належить добряче подосліджувати!

Наприклад, вчені точно знають, як бачать деякі тварини. Зір котів та собак, зокрема, досліджений дуже добре. І про особливості їхнього бачення світу ми вирішили розповісти у цій статті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цікаві факти про те, як бачать собаки

Собаки бачать багато кольорів, але зовсім не так як люди. Вони бачать у відтінках жовтого та синього, але не розпізнають зеленого, жовтого, оранжевого та червоного кольорів.

Ось як бачить собака (ліворуч) проти людини (праворуч). Фото: sportsoptical.com

Кімнату, наприклад, вони бачитимуть в пастельних тонах, адже в очах у цих тварин присутні колбочки, чутливі до синього і жовтого кольору, але відсутні ті, які відповідають за червоний.

Як бачать собаки. Фото: sparkmedia.com.ua

Зір у них не такий гострий, як людський, проте собаки краще бачать вночі. А ще вони мають здатність бачити ультрафіолетове світло — частину УФ-спектру, яка людському зору недоступна.

Зверху - як бачить людина, знизу - собака. Фото: sportsoptical.com
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цікаві факти про те, як бачать коти

Коти бачать у синьо-фіолетовому і зелено-жовтому спектрі. Поле зору у них становить 200 градусів (проти людських 180), однак загалом гострота зору у них значно менша, ніж в людей (від 20/100 до 20/200).

Як бачать світ коти: зверху - як бачить картинку людина, внизу - як бачить її кіт. Фото: nickolaylamm.com

А от у темноті, коли освітлення бракує, коти бачать у 6-8 разів ліпше за людину. В їхні очі “вбудований” спеціальний відбивач світла, який дозволяє їм “збирати” все доступне освітлення для формування максимально чіткої картинки.

Як бачить кіт у темноті. Фото: nickolaylamm.com

Також їхній зір влаштований так, що “частота оновлення картинки” досить висока і дозволяє тварині фіксувати усілякі дрібні рухи (наприклад, гризуна, який трішечки поворухнувся у кущах).

Як кіт бачить кімнату в домі. Фото: sparkmedia.com.ua
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, чому домашні улюбленці полюбляють їсти травичку. Чи не шкідливо це для котів і собак, і звідки ростуть ноги у цієї цікавої звички, дізнавайтеся на Hochu.ua прямо зараз!