Важлива порада дачнику: способи зберігання гною до весни

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, чи можна класти яблука в компост. Тепер ділимось порадами щодо зберігання взимку гною.

Не завжди  вдається одразу використати закуплений гній. А якщо залишок неправильно зберігати, він втратить свої властивості. Про це розповіли на “ТСН”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Часто дачники просто звалюють гній просто неба. При такому зберіганні користь від добрива значно знизиться, адже азот і інші корисні речовини випаруються або будуть вимиті дощем.

Як зберегти гній до весни

Є кілька способів, один із них - анаеробний. При ньому гній втрачає менше поживних речовин і зберігає свою якість. Він передбачає зберігання гною з обмеженим доступом повітря. Спосіб називають також холодним, адже через обмеження кисню гній не нагрівається вище 40°C.

Щоб так зберегти гній, знайдіть місце для нього. Воно повинне бути в тіні, чисте від сміття. Накрийте його плівкою або залийте шаром глини. Слідом викладіть шар соломи або торфу завтовшки близько 0,3 м.

Потім шарами можна викладати гній, ущільнюючи його лопатою. Товщина кожного шару - 0,5-0,6 м. Шари перекладаємо рослинними залишками. Зверху на купу гною викладаємо додатково не менше 40 см захисного шару з торфу, землі або трави. Все разом накриваємо поліетиленовою плівкою або руберойдом.

Як зберігати гній у бочках

Це ще один гарний спосіб зберігання. Для цього треба придбати бочку на 200-300 літрів. Тули слід покласти гній і залити водою. Зберігається бочка в прохолодному місці, в приміщенні. Там не повинно бути мінусових температур, інакше бочка можна тріснути.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Перегній або висушений послід можна зберігати у мішках, в достатньо теплому приміщенні. Також ми розповідали, як позбутися лишайників на деревах.