Полуниця пишно цвіте, а ягід немає: 3 можливі проблеми та прості рішення

Сад і город

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: ukrainianwall.com

3 причини, які зустрічаються найчастіше

Наприкінці травня настає “полуничний” період. Це час, коли багато дачників уже готові до збору першого врожаю полуниці. Раніше ми розповідали, як окріп допоможе значно збільшити врожай ягід, а тепер розповімо, чому на кущі може бути багато цвіту, але плоди так і не з’являються… 🥲

Щоб отримати врожай полуниці, треба знати, що саме потрібно цій культурі для нормального росту та розвитку, а ще — як це їй дати. Секретами ділиться сайт “Улюблена”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❌ Проблема №1. Запилення

Хоч полуниця і вважається самозапильною рослиною, для кращого плодоношення їй потрібна допомога комах-запилювачів: бджіл, джмелів та мух. Якщо надворі постійно дощить, з цим можуть виникнути проблеми. В такому разі господар повинен допомогти полуниці.

✅ Що робити:

  1. Можна висадити біля грядок медоносні рослини (лаванду, шавлію, ромашку чи нагідки, наприклад).

  2. Можна спробувати запилити рослину вручну, переносячи пилок з одного куща на інший за допомогою ватного диска або пензлика.

  3. Щоб захистити полуницю від несприятливих погодних умов, почніть укривати посадки плівкою або нетканим матеріалом під час холодів та сильного дощу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❌ Проблема №2. Погода

Цей пункт тісно пов’язаний із першим. Однак, окрім сильних дощів, які перешкоджають запилюванню квітів полуниці, на неї негативно впливають також заморозки та різкі перепади температур в період цвітіння. Це може призвести до гибелі зав’язей. Спека та надмірна сухість землі також дати своє — і тоді гарного урожаю годі й чекати.

✅ Що робити:

  1. Обирайте правильний сорт — той, який буде стійким до несприятливих погодних умов саме вашого регіону.

  2. Мульчування також допоможе полуниці пережити погані часи. Гарно себе зарекомендувала хвоя, тирса та солома — вони збережуть вологу у землі й не дадуть корінню перегріватися на сонці.

  3. Правильний полив теж важливий, особливо під час цвітіння та плодоношення. Не забувайте поливати кущі, якщо за вікном тримається спекотна суха погода.

❌ Проблема №3. Підживлення

Якщо ґрунт бідний, жодна культура на ньому не дасть гарного врожаю. Полуниці потрібне збалансоване харчування протягом усього сезону, але особливо важливо це в період цвітіння та плодоношення.

✅ Що робити:

  1. Підживлюйте кущі полуниці комплексними мінеральними чи органічними добривами. Підійде компост або перегній.

  2. Уважно вивчайте, скільки саме того чи іншого добрива потрібно давати під кожен кущ або на одиницю площі. Перегодовувати полуницю теж не слід — всього потрібно в міру.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також ми раніше пояснювали, чому чорніють квіти полуниці. Найчастіше проблема криється в одному з трьох пунктів. Про що мова — дізнавайтеся на Хочу!