Баклажани у теплиці “лінуються” і не дають зав’язей? Розповідаємо, що робити

Сад і город
1 506

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Сонцесад / Як допомогти баклажанам зав'язатися

Баклажани погано зав’язують плоди

Ми розповідали, як підживити “ліниві” огірки. Тепер ділимось порадами, які допоможуть у вирощуванні баклажанів у теплиці. 

Вирощування баклажанів у теплиці має свої особливості, адже на відміну від відкритого ґрунту, доступ бджіл та інших комах-запилювачів до квітів обмежений. Тому для отримання рясного врожаю важливо допомогти рослині у запиленні. Детально розповідаємо разом із “Школою Життя”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Фактори, що впливають на запилення:

  • У закритому ґрунті комах-запилювачів зазвичай значно менше, тому вони не завжди можуть вчасно та в повному обсязі запилити всі квіти.

  • Дощі та підвищена вологість негативно впливають на активність бджіл та життєздатність пилку, що може призвести до зниження врожайності.

Методи штучного запилення:

  • Ручне запилення - цей метод полягає у перенесенні пилку з однієї квітки на іншу за допомогою ватної палички або пензлика. Це досить трудомісткий процес, але він може бути ефективним, особливо в ранні години, коли бджоли ще не активні.

  • Щоб імітувати вібрацію, яку створюють бджоли при запиленні, можна злегка постукувати по стеблах баклажанів або обережно трусити квіти.

  • Використання розчинів борної кислоти або інших препаратів, що стимулюють цвітіння та утворення зав'язей, може допомогти покращити запилення та плодоношення.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проводити штучне запилення найкраще вранці, коли квіти розкриті. Використовувати для запилення потрібно чистий та сухий інструмент. Також ми розповідали, які добрива не можна змішувати між собою.