Ви самі псуєте картоплю: через ці помилки дачників бульби зеленіють просто на грядці

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

24 канал / Чому картопля зеленіє

Чому зеленіє картопля

Ми розповідали, яке листя у томатів не можна обрізати. Тепер ділимось порадами, які можуть врятувати ваш врожай картоплі.

Картопля - один з найпоширеніших овочів на наших городах. Проте, іноді трапляється, що бульби зеленіють, ще перебуваючи в ґрунті, або вже під час зберігання. Чому це відбувається, розповідаємо разом із “Добротою”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому зеленіє картопля?

Зелений колір картоплі свідчить про накопичення в ній соланіну - токсичної речовини, яка може бути небезпечною для людини. Соланін міститься у всіх рослинах сімейства пасльонових (до якого належить і картопля), але найбільше його в ягодах та стеблах. У бульбах картоплі його концентрація зазвичай незначна, проте вона може значно зростати під впливом сонячного світла.

Чи можна їсти зелену картоплю?

Вживання в їжу зелених бульб може призвести до отруєння, а в деяких випадках - навіть до летального результату. Оскільки в зеленій картоплі може бути значно більше дозволеної кількості, ризикувати не варто.

Як запобігти позеленінню картоплі під час вирощування:

  • Правильно підгортайте кущі картоплі, формуючи високу купу землі під кожним з них. Це допоможе захистити бульби від сонячного світла.

  • Не садіть картоплю в місцях з надмірним сонячним освітленням. Зберігайте картоплю в темному, прохолодному та сухому місці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дотримуйтеся правил вирощування та зберігання картоплі, щоб уникнути цієї проблеми. Також ми розповідали, які спеції допоможуть позбутися комарів.