Як відновити "виснажену" за сезон ділянку: що садять восени досвідчені дачники

Сад і город

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Що зробити з землею восени. Фото: ТСН

Ці культури допоможуть землі відновитися за короткий період

За сезон ґрунт на ділянці виснажується й “забивається”. Щоб наступного року знову збирати гарний врожай, про нього потрібно заздалегідь попіклуватися. Це стосується як банального перекопування ділянки, так і внесення певних речовин та висіювання сидератів під зиму.

Детальніше про те, які саме сидерати варто висіяти восени, розповідає pixelinform.com. Списком ділимося далі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що сіяти на ділянці восени, щоб ґрунт відновився до наступного сезону

Найголовніше, що вам потрібно врахувати — які саме культури ви збираєтеся висаджувати на тому чи іншому клаптику землі у наступному сезоні. Саме від цього залежить вибір найкращого сидерата.

  • Будете вирощувати баштанні або пасльонові культури — сійте люпин.

  • Вирощуватимете коренеплоди — підійде ріпак.

Обидва варіанти не тільки допоможуть відновити "виснажену" за сезон ділянку, а й чудово розпушать ґрунт, адже мають добре розвинену кореневу систему.

❎ Якщо помітили на своїй ділянці дефіцит азоту, то варто взяти до уваги бобові — наприклад, горох або люцерну. Вони відновлять азотний баланс на проблемній ділянці.

Що треба зробити перед посівом сидератів восени

Перед тим, як візьметеся за посів сидератів, потрібно підготувати ґрунт. Добре було б внести органічні добрива — компост чи перегній. Для дійсно хорошого результату зазвичай беруть від 20 до 30 кг компосту або перегною на 1 м². Далі достатньо просто перекопати землю, а через деякий час — висіяти сидерати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, чого ні в якому разі не можна робити перед викопуванням картоплі. Ця помилка може коштувати вам уже вирощеного врожаю.