Восени обрізати бузок не можна, але є один виняток: що має бути на кущі, щоб негайно хапатися за секатор

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Як можна обрізати бузок. Фото: Hochu.ua

Детальна інструкція з обрізки старого куща бузку

Ми розповідали, що варто розкидати по городу під зиму. Тепер ділимось порадами щодо обрізки бузку. 

Зазвичай цей кущ обрізають відразу після цвітіння, а осіння обрізка - дуже шкідлива. Втім, є один виняток. Розповідаємо про нього разом із ukr.media.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому не можна обрізати восени?

Бузок закладає квіткові бруньки на наступний рік відразу після цвітіння. Якщо обрізати кущ восени, ми позбавимо його майбутніх квітів. Єдиний виняток – це старий, занедбаний кущ. Щоб омолодити його, можна провести кардинальну обрізку пізно восени. В перший рік після такої обрізки бузок цвісти не буде, зате потім оновиться.

Як правильно обрізати старий кущ бузку?

Найкраще обрізати старий кущ пізно восени, коли рослина перейшла в стан спокою. Вам знадобляться гострий секатор і садова пила.

Визначте гілки, які потрібно видалити: старі, сухі, хворі, пошкоджені, а також ті, що ростуть всередину куща. 

Після цього слід приступати до кардинальної обрізки. Видаліть старі гілки - обріжте їх на рівні землі. Молоді пагони скоротіть, лишіть від них 15-20 см.

Видаліть гілки, які ростуть всередину куща, щоб забезпечити хорошу вентиляцію. Залиште кілька сильних пагонів - це будуть нові скелетні гілки вашого куща. Після цього обов’язково обробіть зрізи садовим варом, щоб захистити рослину від інфекцій.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пам'ятайте, що кардинальна обрізка – це стрес для рослини. Тому робити це слід лише в крайньому випадку. Також ми розповідали, які бур’яни на вашому городі можуть становити особливу небезпеку.