Всі помилково роблять це весною: що обов’язково зробити з деревами в саду восени

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Коли їх насправді білити? Фото: zaxid.net

Чому білити дерева потрібно восени

Осінні роботи в саду покликані захистити дерева і кущі перед зимівлею. Ми розповідали, які кущі не можна обрізати восени. Тепер розповімо, чому в цю пору року дерева варто побілити.

Зазвичай дерева білять весною, але ландшафтна дизайнерка Ольга Черноусова не згодна з таким підходом. Про це вона розповіла на hozjain.ua.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

За словами експертки, в тому, щоб білити дерева в квітні, немає сенсу 

Більшість садівників білять дерева в своїх садах. Ось тільки чомусь роблять вони це в квітні. Не бачу практичного сенсу в цьому зовсім ніякого, ну хіба що гарне оформлення виходить. 

Дерева білять для того, щоб захистити кору стовбура і скелетних гілок від агресивного холоду. Також ця процедура знищує частину спор грибків, лишайників, яєць і лялечок шкідників, що влаштувалися в цих місцях на зимівлю. 

А отже, перш за все, білити потрібно восени, коли опаде листя з дерев. Повторну побілку слід проводити у лютому, в період відлиг. 

Як і чим білити дерева восени?

Можна купити готову фарбу для дерев в садовому магазині. Нанісши цю фарбу на деревця, через кілька днів обгорніть їх старими панчохами або колготками з поліестеру - для захисту від гризунів. Так фарба буде служити два роки.

Якщо ж готувати розчин самостійно, його вийде багато і це буде значно дешевше. Експертка ділиться рецептом:

  • 11,5 л теплої води

  • 3 кг меленої крейди

  • 500 г мідного купоросу

  • 2-3 літри крохмалю

Для приготування у 10 літрах теплої води розчиняємо 3 кг меленої крейди. Окремо в літрі води розводимо мідний купорос. Повільно, перемішуючи, вливаємо розчин у розведену крейду.

В половині літра води заварюємо крохмаль. Швидко виливаємо його в готовий розчин, ретельно розмішуємо. 

Одразу білимо дерева. Не забудьте попередньо очистити кору від відшарованої старої кори та інших наростів. Таку побілку слід повторити в лютому.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

З таким захистом дерева спокійно переживуть холоди. Також ми розповідали, як садити тюльпани восени.