Дмитрівська батьківська субота: коли поминальний день, що не можна і що потрібно зробити

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

У календарі жовтня є трепетна дата, що має для віруючих людей дуже велике значення. Це Дмитрівська батьківська субота. Зважаючи на інтерес наших читачів до теми, ділимося з вами актуальною інформацією. Читайте далі про те, коли Дмитрівська субота 2023 року, а також що можна і не можна робити цього дня.

Нагадаємо, що Дмитрівська батьківська субота — один із поминальних днів, коли вшановують пам'ять покійних батьків, близьких родичів, а також полеглих хоробрих українських захисників.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому поминальна субота називається Дмитрівською? Йдеться про святого Димитрія Солунського, якого в церкві шанують як покровителя воїнів. І ця поминальна дата завжди проводиться за тиждень до свята Дмитрів день, дня пам'яті великомученика. Звідси й назва.

Коли Дмитрівська поминальна субота у 2023 році?

Дата Дмитрівської поминальної суботи не зафіксована, але точно завжди за тиждень до дня поминання Димитрія Солунського, який раніше відзначався 8 листопада. Як ви пам'ятаєте, цього року ПЦУ та УГКЦ перейшла на новоюліанський календар, через що дати зсуваються на 13 днів назад. Тому Дмитрівська батьківська субота у 2023 році — 21 жовтня.

Дмитрівська батьківська субота: що потрібно зробити і як поминати покійних

Є низка традицій цього поминального дня, яких віруючі люди намагаються дотримуватися, адже це данина віруванням. Найважливіші з них описані далі.

Напередодні Дмитрівської батьківської суботи, а також у сам поминальний день проводяться поминальні літургії та панахиди. Тому релігійні люди відвідують службу, де моляться за прощення гріхів і ставлять свічки за упокій. Те ж саме можна зробити в домашніх умовах.

До церкви заведено нести поминальні продукти (печиво, хліб, цукерки, фрукти), які після служби роздають нужденним.

Також багато хто провідує рідних на цвинтар, щоб востаннє перед зимою прибрати листя, запалити свічки і помолитися за душі покійних.

По приходу додому влаштовують поминальний обід для найближчих. Вважається, що цього дня за столом збираються і живі, і померлі, тому приладів ставлять більше. Меню має бути не святковим, а пісним, серед страв — кутя, млинці, вареники, а також те, що любили їсти покійні.

Дмитрівська батьківська субота: що не можна робити 

Також є низка заборон, які не варто порушувати цього дня. Отже, у Дмитрівську батьківську суботу не можна:

  • гасити заупокійну свічку: вона має догоріти дотла сама;

  • лаятися, злитися, з'ясовувати стосунки, оскільки день має пройти в душевній атмосфері, за молитвою;

  • вживати алкоголь під час поминального обіду, дозволяється тільки церковне вино;

  • проводити застілля під час відвідування кладовища;

  • веселитися, слухати музику, відвідувати розважальні заклади;

  • відмовляти в допомозі або проханні нужденним;

  • замикати вдень двері на ключ.

Молитва за покійних у Дмитрівську батьківську суботу

Як ви дізналися з інформації вище, у Дмитрівську суботу моляться за батьків, близьких родичів, а також воїнів. Такі молитви звучать цього дня:

***
Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена їхні), і всіх православних християн, і прости їм усякі гріхи вольні й невольні, і даруй їм Царство Небесне.

***
Господи, почуй наші благання про батьків, що покинули цю землю і вирушили в Царство Твоє, де життя вічне. Лише Ти здатний втішити душі наші скорботні. Прошу, відпусти всі гріхи покійного (ім'я) і подаруй йому (їй) життя в радості й щасті на Небесах. Плачу я і молюся за душу батька мого (матері моєї) раба Божого (ім'я) з вірою і надією на розраду. Не залиш мене одного в печалі скорботній, допоможи пережити втрату. Відпусти йому (їй) всі гріхи, дозволь душі упокоїтися і знайти життя вічне. Помолюся ж я за нього (неї) і восславлю ім'я Твоє, Господи наш! Бо ти Отець наш, і лише ти знаєш, коли проб'є остання година наша на землі, щоб забрати після душі наші в Царство Небесне. Нехай знайдемо ми вічність поруч із тобою. На віки віків. Амінь.

Також нагадаємо, раніше ми публікували найсильніші замовляння, що захищають від чаклунства і нечисті. Зберігайте в закладки, щоб не загубити, наш матеріал з молитвами.