Вихідний чи робочий: Новий рік 2024 випадає на понеділок. Чи доведеться працювати у цей день?

Усі свята

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Новий рік - одне з найулюбленіших свят для більшості людей з самого дитинства. Воно завжди асоціюється з мандаринками, подарунками, запахом хвої, смачними стравами, яскравими феєрверками та відпочинком.

Цьогоріч 1 січня припадає на понеділок. Зазвичай цей день роблять вихідним. Однак, як і минулого року, є важливі нюанси.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У мирний час, якщо державне свято припадає на робочий день, його роблять вихідним. Якщо ж певне свято - і так вихідний, то у перший робочий день тижня у працівників з'являється ще один додатковий вихідний (дата свята умовно переноситься на наступний робочий день). Втім, правила воєнного стану такого не передбачають.

Оскільки в Україні триває війна, всі додаткові вихідні, починаючи з 24 лютого 2022 року, скасовано. Це регулюється Законом про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, який має пріоритет над Кодексом законів про працю України.

Тож у 2024 році Новий рік точно буде робочим днем у державних установах та організаціях, де працівники мають стандартний п'ятиденний тиждень.

А от приватний бізнес може діяти на власний розсуд: керівник фірми може 1 січня як зробити вихідним, так і залишити робочим днем. За приватним бізнесом держава залишила право давати своїм працівникам додаткові вихідні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про перелік усіх державних та професійних свят, які відмічатимуть в Україні у листопаді. Збережіть собі, щоб не забути привітати рідних та близьких людей.