Що з’їсти 14 листопада, щоб весь рік не хворіти

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

14 листопада за старим стилем віряни вшановують пам’ять святих безсрібників Косми та Даміана Асійських. Як провести цей день, щоб не накликати на себе біду та бути здоровим весь рік - розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Після переходу на новоюліанський календар від вересня 2023 року більшість релігійних свят змістилося у даті святкування на 13 днів раніше. Не виключення й День пам’яті святих безсрібників Косми та Даміана: замість 14 листопада їх вшановують 1 листопада. Однак протягом перехідного періоду відзначати це свято можна і за старим, і за новим стилем.

Ким були Косма та Даміан

Святі були братами та жили у III-IV столітті в Асії (частина Малої Азії). Їх виховувала мати Феодотія, оскільки ще в ранньому дитинстві вони залишилися без батька. Згодом Косма та Даміан навчилися лікуванню, а Господь наділив їх даром зцілення хворих. Грошей з людей праведники ніколи не брали, тож їх прозвали безсрібниками. За переказами, навіть після своєї смерті святи скоїли багато чудес.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції святкування

Цього дня потрібно сходити до церкви або ж помолитися святим вдома за здоров’я всіх членів родини та мир в домі. Якщо збираєтесь заміж, попросіть у святих про міцне та щасливе сімейне життя.

Якщо ви проживаєте у приватному будинку та тримаєте домашніх птахів, цього дня потрібно окропити святою водою курних - птиця водитиметься та не хворітиме. Потім забийте кілька птахів та приготуйте різні страви. Наші предки вірили, що цього дня потрібно обов’язково з’їсти куряче серце, щоб бути здоровим весь рік.

Що не можна робити 14 листопада:

  • дивитися в очі жебракові, якому подаєте милостиню - до вас прийде біда;

  • працювати в кузні та займатися рукоділлям;

  • закривати будинок ззовні;

  • виливати на вулицю воду, що залишилася після купання немовляти - воно страждатиме від безсоння.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що раніше ми публікували список усіх державних та професійних свят, які відзначатимуть в Україні.  Ознайомтесь з цією статтею, щоб дізнатися, кого будемо вітати у листопаді 2023 року.

Фото: gracefilledplate.com