День Андрія: головні заборони, традиції та обряди, про які ви маєте знати

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Від цього року українці вшановують апостола Андрія Первозванного не у грудні, а в листопаді. Про нову дату святкування, а також особливості дня - розповідаємо у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар, Андріїв день змістився з 13 грудня на 30 листопада. Втім, традиції та головні заборони дня залишилися без змін. Детальніше про них розповімо вам далі.

Традиції та обряди Андрієвого дня

Цього дня віряни зазвичай відвідують храм - ставлять свічки та моляться святому. Незаміжні дівчата та жінки також просять в апостола про щастя у сімейному житті.

Та попри те, що Андрій Первозванний - християнський святий, з цим днем пов’язано багато традицій та обрядів, які мають дохристиянський характер. Наприклад, ворожіння на майбутню долю та судженого, ритуальне кусання калити та багато іншого.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Андріївські вечорниці. В ніч на свято парубки та дівчата влаштовували Андріївські вечорниці. Як тільки вечоріло, дівчата сходилися до однієї хати, приносили до господині хто що мав та допомагали їй приготувати святкову вечерю. Після заходу сонця приходили хлопці - приносили наливку та цукерки, розсідалися у світлиці та переповідали цікаві історії, жартували та бешкетували. Дочекавшись півночі, дівчата починали ворожити на майбутню долю та судженого.
  
 
Гра “Калита”. Дівчата заздалегідь пекли разом великий корж з білого борошна, додаючи мед та оздоблюючи виріб сухими вишнями чи родзинками. Запікали калиту так, щоб її важко було вкусити. Посередині коржа мала бути дірка, через яку протягували червону стрічку. Потім корж високо підвішували посередині хати. Хлопці мали в стрибку дістати корж зубами й відкусити шматок.

Фото: suspilne.media

Біля калити стояв вартовий, якого кликали “Пан Калетинський” - він мав запрошувати хлопців кусати калиту. Кожен учасник брав між ноги кочергу, щоб зімітувати сидіння верхи на коні, і “їхав” кусати калиту. Вартовий же всіляко мав розсмішити хлопців, щоб не дати їм відкусити від калити шматок. Тим, кому це все ж вдавалося, доля обіцяла щасливе одруження.

Бешкетування. Цього дня парубки могли робити всілякі збитки і все їм прощалося. Так, вони знімали ворота й залишали їх неподалік, розмальовували чи затуляли шибки у вікнах тощо.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не можна робити 30 листопада

Як і будь-яке церковне свято, цього дня діє низка суворих заборон. Розповідаємо, як провести цей день, щоб не накликати на себе біду та гнів святого.

► Цього дня не можна лаятися, сваритися, ображатися, бажати зла іншим та пліткувати за спиною.

► Відкладіть фізичну роботу та хатні справи на інший день. Також під забороною рукоділля.

► Якщо до вас у День Андрія звернуться за допомогою - не відмовляйте.

► Також цього дня не можна вінчатися та влаштовувати веселі та гучні гуляння.

► За іншими повір’ями, краще цього дня взагалі залишитися вдома. Це пов’язано з тим, що землею ходить нечисть.

Попри те, що церква вважає ворожіння гріхом, багато дівчат порушують цю заборону. Якщо ви також плануєте поворожити на Андрія, у цій статті ми зібрали для вас 5 способів, як дізнатися свою долю.

Фото: gordonua.com