Приготуйте 7 страв і чекайте на першу зорю: як в Україні святкують Хрещенський Святвечір

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

5 січня у церковному календарі - Хрещенський Святвечір або Надвечір’я Богоявлення. Чим особливий цей період та як варто його провести - розповідаємо у цій статті на HOCHU.ua.

Хрещенський Святвечір святкують за день до Водохреща. За новоюліанським календарем, який вступив у дію у вересні 2023 року, це 5 січня. Раніше віряни відзначали це свято 18 січня.

Як виникло свято

До V століття Різдво та Хрещення Господнє святкувалися в один день - 6 січня. Свято називали Богоявлення і воно свідчило про те, що Господь прийшов у світ і був охрещений у річці Йордан. Пізніше у V столітті святкування Різдва було перенесено на 25 грудня. І оскільки Хрещення Господнє - важлива релігійна подія, церква вирішила виділити день, що їй передує.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції свята

Освячення води

З XI століття воду у храмах освячують двічі - на Хрещенський Святвечір та на Водохреща. Потім цією водою освячують оселі, водночас відспівуючи тропар Богоявлення. Також цю воду вживають протягом року натщесерце зі шматочком просфори, щоб отримати оздоровчу силу, прогнати демонів та ворожі зурочення. Щоб освячена вода не втрачала свою силу, її зберігають поруч з іконами.

Фото: pravoslavna.volyn.ua

Святкова вечеря

Напередодні Водохреща віряни тримають піст - не вживають їжі, поки не зійде вечірня зоря. Потім родина сідає до столу і випиває трішки свяченої води. Всі страви на Святвечір мають бути пісними. Обов’язковою стравою є голодна кутя, також можуть бути узвар з сухофруктів, вареники та риба. Зверніть увагу, що кількість страв не має бути парною.

Обряди

Цього дня можна хрестити дітей - за повір’ями, вони будуть щасливими усе життя. Також господині обов’язково прибирають оселю, оскільки відзначати Хрещення Господнє в неприбраному домі є поганою прикметою. У Святвечір діти ходять щедрувати й вручати, а дівчата - ворожать.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чого не можна робити 5 січня:

  • лаятися, сваритися, лихословити, думати про погане, плакати;

  • займатися важкою роботою;

  • порушувати піст та вживати алкоголь;

  • їсти, поки не зійде перша зірка;

  • впускати незнайомих людей в дім;

  • ставити на святковий стіл парну кількість страв;

  • вживати освячену воду з нечестивими думками - так вона втратить свої цілющі властивості.

Також раніше ми розповідали, як ворожити на Водохреще 2024. Як дізнатися свою долю на цілий рік та здійснити бажання - пишемо у цій статті.

Фото: galka.if.ua