Коли святкуватимемо Яблучний, Медовий та Горіховий Спас в Україні 2024: дати свят

Усі свята

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Коли буде Медовий, Яблучний та Горіховий Спас. Фото: http://nrcu.gov.ua/

Дати святкування Спасу в Україні 2024

У вересні 2023 року відбувся перехід ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар, тому дати свят змінилися. Всі церковні свята будуть відзначатися на 13 днів раніше.

Кожного року християни східного обряду відзначають Яблучний, Медовий та Горіховий Спас. Редакція ХОЧУ! розповідає, коли саме відзначатимемо ці свята в Україні в 2024 році.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Медовий Спас

Першим відзначають Медовий Спас або, як його ще називають - Маковій. У цей день у церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. Раніше це свято відзначалося 14 серпня, а у 2024 році Медовий Спас святкуватимемо 1 серпня. В цей день заведено святити у церкві мед нового врожаю, макові головки, кошики з продуктами та запашні букети з трав, так звані "маковійчики".

Яблучний Спас

Через декілька днів після Маковія відзначається Яблучний Спас. Інша назва цього свята – Преображення Господнє. У цей день завжди готували страви з яблук і розпочинали збирати врожай. Вважається, що до цього свята їсти яблука не можна. Раніше Яблучний Спас святкували 19 серпня, але в цьому році святкуватимемо 6 серпня.

Горіховий Спас

Завершується цикл Горіховим Спасом, який раніше відзначали 29 серпня, а у 2024 році святкуватимуть раніше – 16 серпня. В церковній парафії цей день має назву Спас Нерукотворний, свято перенесення Нерукотворного образу Господнього до Константинополя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, коли святкуватимемо Трійцю у цьому році. Чи змінилася дата після переходу на новий церковний календар - дізнавайтеся у цій статті.