Які трави треба збирати на Івана Купала: готуємося до літнього свята разом

Усі свята

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Які трави треба збирати на Івана Купала: правила купальської ночі Фото: canva.com

Україна готується святкувати популярне народне свято, тож наступна інформація знадобиться тим, хто планує дотримуватися традицій

Нагадаємо, після переходу ПЦУ на новий календар, дати багатьох свят змінилися. Той й свято Івана Купала тепер відзначається не в липні. Нова дата Івана Купала — 24 червня. У цій статті ми розповімо, які трави треба збирати на Івана Купала, тож  беріть наступну інформацію до уваги.

Зазначимо, що у свята Івана Купала дуже древня історія, про що ми вже розповідали раніше — про це читайте за посиланнями, а також традиції. І вони точно не обмежуються стрибками через багаття та плетінням вінків. Один із популярних ритуалів — збір певних рослин з подальшим специфічним застосуванням.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Тож які трави треба збирати на Івана Купала , розповідаємо далі детальніше.

Які трави треба збирати на Івана Купала: цікава інформація Фото: pixabay.com

Які трави треба збирати на Івана Купала

Наші предки вважали, що зібрані в ніч на Івана Купала трави мають неабиякі цілющі властивості. А все через те, що раніше свято відзначали у дні літнього сонцестояння, коли рослини досягають апогею свого цвітіння.

Як правильно збирати трави та квіти у свято? Багатолітній досвід говорить про те, що особливої цілющої сили купальська трава набирає на схід Сонця, допоки на них не висохла "іванівська роса". При цьому наші пращури примовляли: "Рву трави на лік, коли буде треба". Тож рослини збирають на світанку, однак це мають бути красиві природні місця, що знаходяться якомога далі від населених пунктів чи доріг, тоді вони будуть максимально корисними. Крім того,  збирати рослини варто з чистими помислами.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отже, які трави треба збирати на Івана Купала? Знавці стверджують, що у такому купальському букеті має бути: звіробій, тирлич, іван-чай, барвінок, гіркий полин, ромашка лікарська, деревій звичайний, чебрець, м'ята, лопух, любисток.

Трави на Івана Купала: які рослини збирати у купальську ніч Фото: pixabay.com

Ці трави використовують у медичних цілях, як от: для кращого сну, зниження стресу, збереження краси та молодості, зменшення запалень, покращення імунітету та самопочуття у цілому, лікування багатьох хвороб.

Однак купальські трави не тільки служать рятівними засобами для здоров’я. Вважається, що рослини набувають і великої магічної сили у святкову ніч. Так, кожна із рослин могла використовуватися для ворожіння,  замовлянь, приваблення коханого. Наші предки вірили, що якщо освятити рослини святою водою і віднести букет на город, урожай буде чудовим. А якщо цей букет спалити у печі під час сильної непогоди, господарство не постраждає від стихії. Крім того, купальське зілля було потужним оберегом від нечистої сили, тож травами прикрашали стіни будинків. Також з його допомогою можна було привернути удачу у справах та залучити щастя в дім.

Які трави збирають у купальську ніч: традиції на Івана Купала Фото: pixabay.com

Тож, як бачите, прадавні українці знали, які трави треба збирати на Івана Купала та як правильно їх застосовувати. Купальські секрети варті того, аби ці знання передавати наступним поколінням. Тож не пропустіть оновлення за темою у нашому розділі «Свята» . Ми готуємо багато цікавого!