Чому на Зелені свята не можна ходити на цвинтар та одружуватись: що категорично не можна робити на Трійцю

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Заборони на Зелені свята. Фото: freepik.com

Розповідаємо про головні заборони та забобони Зелених свят

Трійця — одне з найважливіших свят, яке щороку відзначають на 50-й день після Великодня. Цьогоріч Трійця випадає на 23 червня. Про те, як прикрасити дім на Трійцю, ми вже писали, а тепер розкажемо, що ні в якому разі не можна робити на це свято. Про головні заборони читайте далі!

Віряни вважають, що у цей день, який також називають П'ятидесятницею, на апостолів зійшов Святий Дух, надавши їм здатність говорити різними мовами, щоб вони могли поширювати вчення Христа по всьому світу. Цю подію також можна вважати днем народження християнської церкви.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В Україні Трійця обросла своїми традиціями та забобонами. Звісно, не обійшлось без заборон. Наші предки вірили, що багато дій можуть нашкодити людині, якщо їх зробити на Трійцю.

Що не можна робити на Трійцю

  • Не можна ходити на цвинтар. Поминати померлих родичів заведено у Батьківську суботу, яка передує святу, а на Зелені свята від кладовища краще триматися якомога далі.

  • Не варто робити весілля на Трійцю. Вважається, що сім'я, створена цього дня, не буде щасливою.

  • Не можна стригтися і займатися косметичними процедурами.

  • Робота та господарські справи теж під забороною. Не можна шити, пекти та працювати на городі, як і на інші великі християнські свята.

  • Не можна ходити в ліс або на поле. Бо вважається, що там з'являються мавки та русалки.

  • Заборонено купатися. За давніми повір'ями, русалки можуть затягнути на дно.

  • Слід уникати негативних думок, заздрості та злості. Вважається, що це може призвести до негативних наслідків.

Що можна робити на Трійцю

А тепер поговоримо про те, що можна робити на Зелені свята. До переліку традицій входить відвідування церкви, освячення гілок і рослин, які вважають оберегами від злих сил. Також цього дня роблять заготівлю віників для лазні, бо вірять, що вони набувають цілющих властивостей.

Сватання та знайомство з батьками також заведено планувати на Зелені свята. Так-так, хоча весілля на Трійцю не рекомендується, сватання і знайомство з батьками вважається гарною прикметою. Це сприятиме міцному і щасливому шлюбу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, що потрібно зробити на Івана Купала, аби мати щасливе та багате життя. Це не лише веселе свято, а й можливість змінити долю на краще.