Під забороною — гучні вечірки, вживання алкоголю та ще багато іншого: що не можна робити у велике свято Преображення Господнього

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Фото: depositphotos.com

Розповідаємо про те, які церковні та народні заборони діють в Яблучний Спас

У 2024 році Яблучний Спас в Україні святкуватимуть 6 серпня за новоюліанським календарем. Раніше це свято відзначали 19 серпня. Також цей день відомий як Другий Спас або свято Преображення Господнього.

Це свято є третім за значенням у християнському календарі після Різдва і Великодня. В цей день віряни згадують подію, що підтвердила божественну природу Ісуса Христа.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що святкують на Преображення Господнє

Преображення Господнє описується в Біблії як подія, яка відбулася за 40 днів до розп'яття Ісуса. Він піднявся на гору Фавор для молитви разом з апостолами Петром, Яковом та Іваном. Поки учні спали, Ісус осяявся незвичайним білим світлом. Вони також почули голос Бога з небес, який підтвердив, що Ісус є його сином. Спускаючись з гори, Христос попросив учнів нікому не розповідати про побачене.

На Преображення Господнє можна відвідати богослужіння в церкві або молитися вдома. У цей день до храму приносять для освячення яблука, груші, сливи, мед і різнотрав'я. За традиціями, до цього свята не можна було їсти яблука, а освячені фрукти рекомендують їсти сирими для міцного здоров'я. До святкового столу зазвичай готують страви з яблук.

Що заборонено робити на Яблучний Спас

  • На Яблучний Спас не можна скупитися, сваритися чи лихословити, а також відмовляти у допомозі тим, хто її потребує.

  • До освячення в церкві не можна їсти яблука. Після служби люди збирають новий урожай фруктів і дякують Богові за його дари.

  • Як і на інші церковні свята, на Яблучний Спас заборонено виконувати важку роботу, займатися будівництвом, працювати на городі, шити, прати та прибирати.

  • Також не можна вбивати чи проганяти комах, оскільки в цей день їм виявляють особливу повагу.

  • Водойми у цей день також під забороною — за давнім повір'ям, це може потривожити водяних та русалок, що готуються до зимової сплячки, що може накликати біду.

  • Гучні вечірки, вживання алкоголю, м'яса та інших тваринних продуктів також не рекомендуються.

  • Краще вживати рослинну їжу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також збережіть собі календар церковних свят на серпень 2024. Він допоможе вам не забути про Успіння Пресвятої Богородиці, Усікновення глави Іоанна Предтечі та інші важливі релігійні дати.