Не тільки їжу: що обов'язково потрібно посвятити на Горіховий Спас

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Що святять в церкві на Горіховий Спас. Фото: vsyamagik.com

Розповідаємо, які страви та продукти несуть до церкви Третій Спас

16 серпня християни святкують Перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа за новим церковним календарем. Це свято також відоме як Горіховий або Третій Спас, і є останнім з трьох свят у серпні, присвячених Спасителю. Про те, що потрібно занести на освячення до церкви цього дня, читайте далі.

Назву Горіховий Спас це свято отримало через початок дозрівання горіхів до цієї дати. Раніше люди випікали хліб із нового врожаю пшениці, що дало ще одну назву — Хлібний Спас.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що святять у церкві на Горіховий Спас?

У минулому в цей день до церкви приносили полотно та льон, вірячи, що окроплені святою водою речі можуть зцілити людину. За народними віруваннями, освячені речі також допомагали у проведенні обрядів та передбаченні долі.

А ось з продуктів в церкві освячують горіхи, яблука, мед, виноград, хліб, горіхове листя та гілки. З цих освячених продуктів роблять настоянки, відвари й використовують їх для консервації. Також можна освятити хліб і свіжу випічку.

Крім того, на Горіховий Спас заведено святити та очищати колодязі. Після освячення з них п’ють воду, а нові колодязі обходять навколо, завершуючи таким чином літній цикл.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, що не можна робити на Горіховий Спас. Ми розповіли про головні заборони цього дня.