Що не можна робити 22 вересня: головні заборони та традиції цього дня

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

День пам'яті пророка Іони. Фото: ШІ для Хочу!

Дізнайтесь, чого уникати та як святкувати день пророка Іони

22 вересня в церковному календарі ви знайдете свято — День пам'яті пророка Іони. Розповідаємо про те, що не можна робити цього дня.

22 вересня церква згадує пророка Іону, який отримав божественне видіння з наказом відвідати Ніневію і сповістити про загибель міста. Проте Іона вирішив не виконувати це завдання і вирушив до Іспанії. На шляху його корабель потрапив у бурю, і моряки, дізнавшись через жереб, що причина бурі — Іона, викинули його за борт. Пророка поглинув кит, і після трьох днів у його череві Іона знову отримав наказ йти до Ніневії, цього разу він підкорився. Іона вважається покровителем моряків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що не слід робити 22 вересня

В цей день існують певні обмеження і заборони, яких дотримуються віряни. Не рекомендується:

  • Злословити

  • Сваритися

  • Пліткувати

  • Спати довго

  • Скаржитися на погоду

  • Лінуватися

  • Їсти рибу та страви з риби — на пам'ять про те, як пророк перебував у череві кита

  • Ловити та продавати рибу — з тієї ж причини

Що можна робити 22 вересня

Віряни намагаються відвідати церкву, щоб помолитися святим і поставити свічки за своє здоров'я та здоров'я близьких. Моляться про захист від пожеж і рятунок від води. На пам'ять про Іону в церкві читають покаянну молитву пророка.

Наші предки вважали, що приготування страв з редьки цього дня допомагає укріпити здоров'я. Виходячи з дому, намагалися уникати "злого вітру", що приносить хвороби та нещастя.

В день Іони йшли в ліс за осикою, ставили її кілочки у кути двору, біля воріт і в кожному кутку будинку для захисту від злих сил. Якщо листя на осиці починало дрижати, це вважалося знаком, що дерево взяло на себе всі біди та гріхи людини.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, хто святкує свій День ангела у перший місяць осені. Перелік іменинників вересня ви знайдете у цьому матеріалі.