Покровська батьківська субота за старим стилем: головні традиції та заборони, про які варто знати

Усі свята

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Які молитви читати на Покровську батьківську суботу. Фото: Depositphotos

Розповідаємо, що не можна робити цього дня та як правильно молитись

У церковному календарі жовтня можна знайти Покровську батьківську суботу. Це поминальний день, який відзначається напередодні свята Покрови. Дата свята, заборони, традиції та молитви — вже в нашому матеріалі на Хочу!

Покровська батьківська субота — один із поминальних днів, коли віряни моляться за душі покійних, замовляють заупокійні служби в церкві та відвідують могили на кладовищі. Традиція поминання існувала ще до християнства, а сама Покровська субота як поминальний день була встановлена в XVI столітті на честь православних воїнів. З часом в цю суботу почали поминати всіх померлих родичів, а тепер також українських військових, які не повернулися з фронту.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли буде Покровська батьківська субота у 2024 році

Покровська субота не має фіксованої дати. Вона святкується в суботу перед святом Покрови Пресвятої Богородиці. За старим стилем Покровську батьківську суботу відзначатимуть 12 жовтня.

Традиції на Покровську батьківську суботу

Зранку в Покровську суботу віряни відвідують храм та поминальну службу, ставлять свічки за душі покійних та подають записки для поминання. У церкву приносять панахиду — хліб, випічку, овочі, фрукти.

Після служби люди йдуть на кладовище, відвідують могили померлих і прибирають їх. Також традиційно на Покровську батьківську суботу збираються за столом для поминальної трапези, де подають кутю — головну ритуальну страву з родзинками, маком і медом.

Що не можна робити на Покровську батьківську суботу

  • Не можна замовляти панахиду за самогубцями;

  • Заборонено влаштовувати трапези на могилах, поминати покійних алкоголем та залишати їжу і напої на кладовищі;

  • Не можна галасувати на кладовищах;

  • Забороняється погано відгукуватися про покійних;

  • Не варто лаятися, лихословити, сваритися з близькими або бажати зла;

  • Заборонено займатися важкою фізичною працею;

  • Не варто відмовляти в милостині та допомозі.

Сильна молитва, яку варто прочитати на Покровську батьківську суботу

Господи, почуй наші благання про батьків, що покинули цю землю і вирушили в Царство Твоє, де життя вічне. Лише ти здатний втішити душі наші скорботні.

Прошу, відпусти всі гріхи пішов і подаруй йому життя в радості і щасті на Небесах. Плачу я і молюся за душу раба Божого (ім'я/імена) з вірою і надією на розраду. Не залиш мене самого в печалі скорботній, допоможи пережити втрату. Відпусти йому всі гріхи, дозволь душі упокоїтися і знайти життя вічне. Помолюся ж я за нього і прославлю ім'я Твоє, Господь наш!

Бо Ти батько наш, і лише Ти знаєш, коли проб'є остання година наша на землі, щоб забрати після душі наші в Царство Небесне. Нехай знайдемо ми вічність поруч з тобою. На віки віків. Амінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть календар іменинників жовтня. Дізнайтесь, кого та коли вітати з Днем ангела цього місяця.