Містичний Хелловін 2024: коли буде, як його відзначати, і яка сила гарбуза із гримасою

Усі свята

Дарія Кириленко

Редакторка стрічки новин

Коли буде Хелловін і в чому особливість свята, фото: Morket

У світі готуються до Хелловіна, вважаючи цей день особливим та містичним

Щороку в ніч із 31 жовтня на 1 листопада у світі відзначають Хелловін. Це містичне свято має чимало забобонів. Хтось називає його із днем нечистої сили, а хто просто любить повеселитися в кумедних костюмах, щоб зробити креативні фотографії на пам’ять. Раніше ми писали, які державні та професійні свята будуть відзначати українці у жовтні, а тепер трішки розкажемо про особливості Хелловіна.

Друга назва Хелловіна — День усіх святих. У США, Канаді та Великій Британії цей день відзначає чи не кожна сім’я. Люди прикрашають оселі тематичним дизайном, готують солодощі, гарбузові страви, та відкладають побільше цукерок на випадок, якщо в дім постукають діти, переодягнені у привидів та кажанів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Повна назва свята звучить англійською як “All Hallows' evening”, що перекладається як Вечір усіх святих. Цей день пішов із традицій древніх кельтів, які жили на території Британії, Ірландії та Франції близько 2 тисяч років тому. Люди вірили, що в ніч на 1 листопада зникає енергетичний кордон між живими та мертвими, і на землю прилітають душі.

Головний символ Хелловіна — гарбуз, вирізаний у формі черепа. Ще у кельтських традиціях він називався світильником Джека. Тоді такі ліхтарики робили з ріпи, і вважалося, що вони відганяють злих духів та нечисть. Країни, де не було таких гігантських ріп, взяли гарбузи.

Раніше ми писали, хто буде відзначати свій День ангела у жовтні за новим стилем. Для вас — зручний календар іменин, аби ви нічого не пропустили.