Як правильно провести Дмитрівську поминальну суботу: це має знати кожен вірянин

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Дмитрівська поминальна субота. Фото: ugcc.lviv.ua

Її відзначають у суботу, що передує Дню пам’яті великомученика Димитрія Солунського

19 жовтня у церковному календарі - Дмитрівська поминальна субота. Це день, коли люди згадують своїх померлих родичів, відвідують кладовище та церкву. Про особливості цього свята розповідаємо далі у цій статті.

У п’ятницю ввечері, напередодні Дмитрівської поминальної суботи, та у сам цей день у храмах проводять поминальні літургії та панахиди. Віряни відвідують службу та ставлять свічки за упокій. З собою вони несуть продукти (хліб, крупи, цукор тощо), які потім церква роздає малозабезпеченим людям. Також дозволяється помолитися за померлих вдома, зокрема, про прощення їхніх гріхів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Після відвідування церкви або прочитання молитви вдома потрібно сходити на кладовище, щоб навести лад на могилках. Після цього влаштовують поминальний обід: на столі мають бути кутя, млинці, пироги, м’ясні страви та ті, які любили за життя померлі родичі. Для останніх, до речі, на столі ставлять додаткову тарілку зі столовими приборами.

Що не можна робити 19 жовтня:

  • сваритися, ображатися, бажати зла іншим людям, з’ясовувати стосунки, лихословити;

  • вживати алкогольні напої (виняток - церковне вино);

  • шуміти, веселитися;

  • замикати вдень двері на ключ;

  • гасити свічки, запалені у пам'ять про померлих.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також в іншій нашій статті ми писали, які церковні свята будуть у жовтні 2024 року. Зазначимо, що всі дати вказані за новим стилем.