Свято ікони “Всіх скорботних радість”: з якими проханнями звертатися до святині

Усі свята

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Жінка молиться. Фото: simya.com.ua

За старим стилем це свято припадає на 6 листопада

24 жовтня у церковному календарі - свято ікони Божої Матері “Всіх скорботних радість”. У чому вона допомагає та яких заборон дня варто дотримуватися - дізнавайтесь у цьому матеріалі на Хочу!

У свято ікони Божої Матері “Всіх скорботних радість” заведено відвідувати храм, щоб помолитися біля образу Божої Матері. Традиційно їй моляться про:

  • втіху в нужді, скорботі і печалі;

  • при невиліковних хворобах;

  • полегшення душевних страждань;

  • захист від ворогів;

  • порятунок від злиднів;

  • позбавлення залежностей (зокрема, наркотичної чи алкогольної);

  • вирішення складних ситуацій на роботі.

Ікона “Всіх скорботних радість”. Фото: unian.net
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також з цього дня починалися зимові дівчачі посиденьки. Вони збиралися майже щовечора (крім субот та напередодні великих свят) - ткали і пряли, водночас розважаючи себе співом та моторошними історіями. Найчастіше місцем збору слугував дім літньої вдови - за це дівчата платили їй гроші або допомагали по господарству. Коли роботу було зроблено, до дівочої компанії приєднувалися хлопці і починалися розваги - танці, пісні та ігри.

Що не можна робити 24 жовтня:

  • сваритися, лаятися, лихословити, злитися, бажати зла іншим людям;

  • розбивати щось - поганий знак;

  • приймати частування від протилежної статі, якщо воно вам не подобається - вас можуть приворожити.

Молитва

О, Пресвята і преблагословенна Діво, Владичице Богородице! Споглянь милостивим Твоїм оком на нас, що стоїмо перед святою іконою Твоєю і з розчуленням молимось Тобі; виведи нас із глибини гріховної, просвіти розум наш, затьмарений пристрастями, вилікуй рани душ і тіл наших. Бо ми не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії, тільки Тебе, Владичице. Ти знаєш усю неміч і гріхи наші, до Тебе вдаємося і взиваємо: не позбав нас Твоєї небесної помочі, але заступайся за нас завжди і Твоїм невимовним милосердям і щедротами спаси і помилуй нас, що гинемо. Даруй нам виправлення гріховного життя нашого і позбав нас від скорбот, бід і хвороб, від несподіваної смерті, пекла і вічної муки. Ти бо, Царице і Владичице, скора Помічниця і Заступниця всім, хто вдається до Тебе, Ти надійне пристановище грішників, що каються. Подай же нам, Преблага і Всенепорочна Діво, християнський кінець життя нашого, мирний і безгрішний, і сподоби нас Твоїм заступництвом оселитися в оселях небесних, де безперестанно лунає голос тих, що святкують і радістю прославляють Пресвяту Тройцю, Отця і Сина і Святого Духа, нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, які церковні свята будуть у листопаді 2024 року. Дізнайтеся, коли буде Введення у храм Пресвятої Богородиці та початок Різдвяного посту за новим стилем - у цьому матеріалі.