Одягайтесь у світле і тримайте рота на замку: що зробити на Святвечір, щоб рік був вдалим у всьому

Новий рік і Різдво

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

7 січня українці відзначатимуть Різдво (за старим календарем). Передує святкуванню - Святвечір. Більше про прикмети та головні заборони цього періоду - пишемо у цій статті на HOCHU.ua.

У переддень Різдва Христового віряни відзначають Святвечір. За традицією сім’я збирається на святкову вечерю, під час якої господиня пригощає гостей 12 пісними стравами (вони символізують 12 апостолів). Головною стравою, звісно, є кутя - символ достатку, благословення та вічності. Також на Святвечір заведено співати колядки, відвідувати родичів та ворожити (щоправда, церква цього не схвалює).

Відмітимо, що за новим церковним календарем, який набрав чинності у вересні 2023 року, Святвечір та Різдво відзначається 24 та 25 грудня відповідно. Втім, церква не забороняє святкувати їх і за старим стилем - 6 та 7 січня.

Фото: mamabook.com.ua

Що не можна робити на Святвечір

6 січня не можна займатися важкою фізичною працею та хатніми справами (прибирати, прати тощо). Тобто підготувати дім до свята потрібно заздалегідь.

Святвечір має проходити у дружній атмосфері, а тому забудьте про лайки, лихослів’я, плітки та погані думки. Також цього дня не можна відмовляти у милостині.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Не економте, готуючись до свята. За повір’ями, так можна провести у злиднях весь наступний рік.

Потрібно утриматися від вживання їжі, поки не зайде сонце. Виняток роблять для вагітних жінок, дітей, літніх та хворих людей.

Цього вечора ще триває суворий піст, тож потрібно виключити з меню м’ясні та молочні продукти, яйця. А ось рибу їсти дозволяється. Смакуючи смачними стравами, уникайте переїдання.

Фото: ukranews.com

До святкового столу потрібно сідати у чистому та світлому одязі. Старе та брудне вбрання одягати не можна.

Не дозволяється голосно розмовляти чи виходити з-за столу під час святкової вечері. Також до її закінчення не можна виходити з дому - будете весь рік блукати.

Якщо ви запалили свічки або камін - не гасіть їх до світанку.

Також у це свято не дозволяється стригти волосся та голитися.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Народні прикмети

  • Якщо небо зоряне небо - чекайте щедрого врожаю.

  • Заметіль вказує, що буде багато меду.

  • Якщо на Святвечір тепла погода - весна буде холодною.

  • Сніг, який падає на Різдво, віщує вдалий рік.

Також раніше ми писали, на яке число тепер припадає Водохреще. Також розповідаємо до кого і про що молитися в цей день.

Фото: brovary.net.ua