Буде лихо! Що категорично заборонено робити на Різдво 7 січня

Новий рік і Різдво

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

7 січня українці відзначають Різдво Христове (за старим календарем). Яких заборон дня потрібно обов’язково дотримуватися - дізнавайтесь у цій статті на HOCHU.ua.

Частина українців вже відсвяткували Різдво 25 грудня згідно з новоюліанським календарем, який набув чинності у вересні 2023 року. Та протягом перехідного періоду церква не забороняє відзначати це велике та світле свято й за старим стилем - 7 січня.

Тож, якщо ви тільки плануєте святкувати Різдво, то маєте знати не лише про його традиції, а й заборони. Їх дотримання є обов’язковим, якщо не хочете накликати на себе біди.

Що не можна робити на Різдво

Як і в будь-яке велике церковне свято (а Різдво саме з таких) цього дня не можна важко працювати, займатися рукоділлям та хатніми справами. А оскільки зустрічати свято в брудній оселі теж не можна, краще подбати про її чистоту напередодні.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Забудьте про сварки, конфлікти, лихослів’я, образи, плітки. Різдво - чудовий час, щоб пробачити комусь та попросити вибачення самому.

Зустрічати Різдво на самоті - не дуже гарна ідея. Вважається, що так наступного року можна втратити підтримку друзів та родини. Тож полиште свої справи та приєднайтесь до сімейного святкування.

Фото: fakty.com.ua

Купатися сьогодні не радять. Прийміть ванну чи сходіть в лазню в інший день. Те ж саме стосується і відвідин перукарні чи барбершопу.

Сьогодні під суворою забороною вбивство тварин, тож різати домашню худобу, ходити на полювання чи риболовлю потрібно в інші дні.

7 січня закоханим варто утримуватися від інтиму.

Церква також виступає проти ворожінь. Але багато людей вважають, що Різдво - найкращий час у році, щоб заглянути в майбутнє.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

До святково столу сідають у чистому та світлому одязі й ніяк не в чорному та брудному. На святковий стіл не ставлять порожні тарілки - варто покласти на них хоча б щось. Також кожен має спробувати всі страви, які будуть подані до столу. Замість алкоголю та води краще пити чай, каву чи компот. Варити та пити кисіль цього дня не можна - до небіжчика. Також господар не має покидати святковий стіл раніше за гостей: за одним повір’ям - він буде неприкаяним весь наступний рік, за іншим - накличе на свою родину злидні.

Плануйте переїзд на інший день, оскільки Різдво для цього не підходить.

Не купуйте на свято мотузки, інакше в будинку буде повішений.

Фото: ictv.ua

Також раніше ми публікували 25 найгарніших колядок українською мовою. Впевнені, вам сподобається!

Фото: glavred.net