Ці звички заважають вам бути щасливим: 5 проблемних патернів, які нас "вбивають"

Особистісний розвиток

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Як позбутися звичок, що роблять нас нещасними. Фото: freepik.com

Ви почуваєтеся нещасним? Зверніть увагу на ці психологічні звички і скоріше позбавтеся їх

Наша свідомість формує нашу особистість і, як наслідок – наше життя. У багатьох є свої певні психологічні звички, що мають величезний вплив на нашу щоденну поведінку та самопочуття, на спілкування з близькими та на наш настрій. Чому іноді ми почуваємося такими нещасними?

Вся справа саме у цих звичках, які формуються несвідомо, стверджує Tsn.Ua. Вони заважають нашому особистісному зростанню, нашому успіху в житті, нашому відчуттю щастя та задоволеності життям. Що це за звички і як їх позбутися? Розповідаємо!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

☹️ Ви зациклені на минулому

У психології є термін «румінація». Це нав'язлива зацикленість на минулому, постійні переживання подій, що вже давно пройшли, спроби в думках виправити допущені помилки. Зазвичай румінація настає після якоїсь переломної події: втрати роботи, розставання чи розлучення, смерті близької людини тощо. Ми знаходимося в пригніченому стані, намагаємося виправити помилки та загладити передбачувану провину.

Пізніше такий стан входить у звичку, і ми вже кожен негативний момент свого життя, навіть найменшу дрібницю, переживаємо знову і знову. Це погіршує наше самопочуття, негативно впливає на психічне здоров'я, заважає рухатися далі. Психологи радять навчитися прощати себе, відпускати події, що давно відбулися, ставитися до себе з розумінням, прощенням і добротою – як до близької й глибоко любимої людини.

☹️ Ви постійно порівнюєте себе з іншими

Так, ми недосконалі. І, повірте, ніхто з людей, які живуть на землі, не є досконалим. Якими б ідеальними не здавалися нам дівчата та хлопці зі сторінок у соцмережах, повірте, ідеалу не існує. Це або картинка, добре оброблена фоторедакторами, або справді велика робота над собою, щоб досягти чогось. Мається на увазі і зовнішня краса і внутрішні досягнення людини.

Ми постійно дивимося на ці картинки та порівнюємо себе з іншими, звичайно ж, вважаючи гіршими та нижчими. У глибині такого почуття ховається банальна заздрість – ми теж хочемо стати гарними, стрункими, багатими та успішними. Але, можливо, краще сконцентруватися не на постійному порівнянні з іншими, а на вдосконаленні себе? Адже ви не повинні бути кращими за когось, потрібно бути кращими за самих себе!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

☹️ Ви таїте та переживаєте образи

Є люди уразливі, а є «куленепробивні», які не звертають увагу на негативну критику чи слова оточуючих. Є також ті, хто дуже легко відходить від сварок, а є такі, що пам'ятають нанесені образи дуже довго. Якщо ви приймаєте все близько до серця, та ще й пам'ятаєте кожне слово свого кривдника, вам доведеться несолодко. У глибині душі ви переживатимете сварку знову і знову, намагаючись помститися кривднику.

А насправді, такими прихованими образами, що запам'яталися надовго, ви руйнуватимете тільки самих себе зсередини. Так, нікому не приємно почути щось образливе і погане на свою адресу. Але тут єдиний вихід із становища – навчитися прощати – про це говорять усі психологи та психотерапевти. Щасливі люди вміють прощати і відпускати будь-який негатив із життя, і перемикатися з гніву та образи на співчуття та розуміння.

☹️ Ви негативно оцінюєте себе

Одна з найшкідливіших звичок, якої справді важко позбутися. Ви постійно думаєте про себе негативно, оцінюєте свої вчинки, поведінку, зовнішність та внутрішній світ також негативно. Ви принижує себе у власних очах, вважаючи, що недостатньо красиві і успішні. Така думка про себе зазвичай сягає корінням у дитинство, коли дитині навіювали оточуючі, що вона погана, неслухняна, некрасива і нічого не може зробити сама.

Негативна оцінка себе призводить до невпевненості у власних силах, до замкнутості, до небажання щось робити – адже я й так нічого не досягну, і в мене нічого не вийде! Варто спробувати практику самоусвідомлення: спробуйте ставитися до себе як до найближчої і глибоко коханої людини, відкрийте нові, позитивні грані своєї особистості, хваліть себе за найменші досягнення та успіхи.

☹️ Ви забуваєте про себе

Найщасливіші люди на цій землі щасливі не тому, що мають багатство, успіх чи владу. Вони щасливі тому, що люблять себе і не забувають про себе. «Полюби себе – і інші також тебе полюблять» – так, здається, кажуть? І справа тут не тільки в тому, щоб завоювати любов оточуючих, а в тому, щоб дбати про себе і балувати.

Ми поглинені щоденними турботами, роботою, соціальними зобов'язаннями, і в цьому круговороті ми забуваємо про себе. Це рано чи пізно позначається на здоров'ї – і фізичному, і ментальному. Тому піклування про себе потрібно вводити у пріоритети. Зробіть це звичкою: виділіть певний час серед дня, який присвятите тільки собі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Визначтеся з тим, які звички гальмують вас на шляху до щастя, і позбавтеся їх. Перетворіть їх на прямо протилежні – і станьте, нарешті, по-справжньому щасливим! А ми порадимо вам ще декілька речей, які варто робити з самого ранку, щоб стати ще щасливіше!