Втомилися від постійного прийняття рішень? Ось 6 порад, які допоможуть відновитися

Психологія

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Впоратися зі втомою можна, але доведеться докласти зусиль

Життя людини — ланцюжок прийнятих рішень. Вирішувати доводиться аж надто багато питань — від того, що вдягти на роботу чи побачення до планів та цілей на майбутнє. І цей ланцюжок може дуже втомлювати.

Як боротися з втомою: поради, до яких варто прислухатися

Розумова втома від прийняття рішень може призвести до імпульсивності або ж пасивності, а це може зруйнувати навіть найстабільніше життя. Про те, як уникнути таких наслідків розповіло Ukr.Media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Втома через прийняття рішень: ознаки

Розумова втома від постійного прийняття рішень відрізняється від звичайної. Визначити її можна за такими ознаками:

  • відсутність зосередження та неможливість довести справу до кінця. Наприклад, хочеться зробити додаткову перерву на роботі, важко сформулювати думку, рутина здається непосильним завданням.

  • прокрастинація. Проблеми з концентрацією та втома викликають саме її. Людина починає відкладати рішення на потім, навіть якщо зазвичай їй таке не притаманно.

  • відмова або уникнення від завдань, які вимагають прийняття рішень. Втомлена розумово людина припиняє проявляти ініціативу, якщо розуміє, що ідеї доведеться втілювати в життя.

  • розчарування. Відсутність бажання приймати рішення може призвести до розчарування в собі.

  • негативні емоції.

  • фізична втома та проблеми зі здоров'ям.

Як перемогти розумову втому: інструкція

Перше, що хоче зробити втомлена людина, — опустити руки і категорично відмовитися від прийняття рішень. Але це недієва стратегія, яка призводить до накопичення відкладених рішень. Тож краще використовувати іншу тактику:

  1. Делегуйте прийняття рішень. Спробуйте обмежити кількість рішень, які потрібно прийняти саме вам. Наприклад, можна попросити партнера або дітей обрати, що приготувати на вечерю, або куди сходити на вихідних.

  2. Перенесіть прийняття рішень на початок дня. Мозкова діяльність людини зранку перебуває на піку активності. Тож варто приймати рішення саме в цей час. Важливі робочі зустрічі теж краще проводити зранку, поки на це є енергія.

  3. Плануйте справи. Список обов'язкових справ на кілька днів вперед може допомогти контролювати складність та кількість рішень, які потрібно прийняти, і підготуватися до цього.

  4. Регулярно відпочивайте. Кілька коротких перерв протягом дня допоможуть мозку відпочити. В цей час можна подивитися у вікно, послухати музику, зробити фізичні вправи, поговорити з колегами про щось неробоче.

  5. Побудуйте комфортний графік. Розпорядок дня, який визначає час пробудження, фізичних вправ, обідньої перерви та сну, допомагає зменшити кількість рішень, які доводиться приймати.

  6. Повноцінно відпочивайте. Якщо ви втомлені, то не треба вставати до генерального прибирання. Дозвольте собі розслабитися та нічого не робити або ж робити щось приємне для себе.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про вправи та звички, які допоможуть відновитися після важких буднів. Використовуйте ці техніки відновлення для відпочинку та перезавантаження.