Родом з дитинства: 8 дитячих травм, які заважають жити навіть дорослим

Психологія

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Фото: unsplash.com

Події, що сталися в дитинстві, можуть впливати на людину і в дорослому віці

Чи чули ви колись вираз про те, що всі  проблеми родом з дитинства? Це правда. Але не будемо заперечувати — психологічні травми можна отримати і в дорослому віці.

Як визначити дитячі травми: 8 типів

Існує багато дитячих травм, але деякі з них зустрічаються частіше. Про найпоширеніші 8 травм — залежність, жорстоке поводження, знецінення, зневагу, ігнорування, харчове насильство, аб'юз та "перетягування" — та їх вплив на людину в дорослому віці розповів Затишок.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Залежності батьків

Дитина, яка зростала в родині, де в одного або обох батьків була залежність, не відчувала стабільності та безпеки. Тобто батьки не забезпечували її базові потреби. В дорослому віці ця травма може мати наслідки. Серед них — залежність, схильність до співзалежних стосунків або ж страх близкості.

Насильство та жорстоке поводження

Така поведінка батьків руйнує особистість дитини та призводить до невпевненості та неприйняття себе. А також агресії, тривожних та депресивних розладів та, навіть, самоушкодження. В дорослому віці така людина ризикує стати жертвою насильства або ж агресором, який це насильство провокує.

Знецінення

Коли батьки часто критикують дитину та знецінюють її успіхи, вони формують в малюка негативні установки про те, що любов треба заслужити або ж про те, що його не сприйматимуть, якщо він буде собою. В дорослому віці така дитина продовжить намагатися догоджати іншим та відповідати чужим очікуванням.

Зневага

Коли батьки ігнорують емоційні та фізіологічні потреби дитини та не виконують свої обов'язки, вони ризикують виростити дорослого, який ігнорує власні потреби. Тобто, не йде до лікаря, коли в нього щось болить, та не вміє піклуватися про себе, бо не має прикладу такої турботи.

Ігнорування

Покарання мовчанням або ж демонстративне ігнорування — нестерпне і для дітей, і для дорослих. Малюки в таких випадках відчувають відчай та безпорадність. А коли стають дорослими, можуть на додаток відчувати страх самотності. це призводить до того, що людина вступає в токсичні стосунки, стає недовірливою, тривожною та ревнивою. Або ж, навпаки, уникає стосунків.

Харчове насильство

Примус до їжі або ж, навпаки, обмеження дитини в певних продуктах, в дорослому віці можуть стати причиною анорексії, булімії, компульсивних переїдань.

Аб’юз 

Якщо дитина бачить аб'юз у стосунках батьків, вона не тільки відчуває страх та тривогу, а й бачить нездоровий приклад стосунків. Це призводить до того, що подорослішав, така дитина сама може стати жертвою чи аб'юзером у стосунках.

"Перетягування" дитини

Якщо батьки намагаються "розділити" дитину, перетягнути на свій бік, або роблять посередником під час сварок, вони формують у малюка внутрішньоособистісний конфлікт, а також викликають відчуття провини. Ці почуття залишаються і у дорослому віці.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про фрази, які видають емоційно незрілих людей. Перевірте себе.