Чому усі навколо кращі за мене, або Що таке синдром втрачених можливостей

Психологія

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як викорінити у собі заздрість до чужого життя і рухатись далі. Фото: wonderzine.me

Розбираємося з тим огидним відчуттям, коли здається, що всі навколо успішніші за тебе

Чи ловили ви себе коли-небудь на думці, що всім людям, яких ви зустрічаєте по життю, живеться набагато краще, ніж вам: їм все завжди дається легше, в них завжди більше можливостей для самореалізації та отримання бажаного, вони встигають більше за вас і справді живуть своє краще життя… Вітаємо! Це у вас заговорив синдром втрачених можливостей або FOMO (Fear of missing out).

Що це таке, в чому ще проявляється FOMO, чим небезпечний цей синдром і як його позбутися, розповідає психологиня Центру “Незламна” від “Фонду Маша” Валентина Московченко.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📌 Синдром втрачених можливостей: що це таке?

Синдром втрачених можливостей або FOMO — це нав'язливе відчуття, що інші люди успішніші за вас, ніби вони встигають більше, ніж ви, і загалом живуть краще життя. Саме під впливом таких думок людина починає хапатися за все підряд, боячись пропустити щось важливе, а в результаті “заганяє” себе до такого стану, коли вже не хочеться нічого.

Найчастішими проявами FOMO є:

  • нудьга,

  • самотність,

  • тривога,

  • іноді — депресія

Провокують загострення синдрому втрачених можливостей, наприклад, соцмережі. Саме там ми постійно бачимо яскраві картинки та відео від сотень знайомих, ледве знайомих або й зовсім незнайомих людей, які показують найкращі сторони свого життя.

В інтернеті ми можемо бачити ідеальні картинки життя, і нам здається, що таке воно і є в інших. Та замість того, аби надихати нас, отримана інформація викликає лише негативні емоції, —
— каже психологиня.

За її словами, неможливість зараз змінити якусь частину нашого минулого і викликає синдром втрачених можливостей. У кожного є власні больові точки: хтось досі не вийшов заміж / не одружився, а їй чи йому “вже за 30!”; хтось не може дістати бажану посаду на роботі, бо не має освіти, про яку мріяв з дитинства, але свого часу був змушений обрати іншу спеціальність; хтось хотів би мати власне житло, але замість цього змушений жити на зйомній квартирі, бо колись, коли долар був по 8, так і не наважився оформити іпотеку…

Хоча внаслідок повномасштабної війни синдром втрачених можливостей трохи трансформувався, відзначає експертка. Так, чимало українців переїхали жити в інші міста або ж за кордон, втратили своє житло, а в когось родичі залишилися в окупації...

Ми почали боятися загибелі наших рідних на війні чи через обстріли, втратили можливість бути разом з важливими для нас людьми через відстань, хвилюватися за своє майно. Усе це викликає тривогу, а в гіршому випадку може навіть призвести до депресії. Стан невизначеності майбутнього погіршує подолання синдрому втрачених можливостей. Ми не знаємо, коли зможемо поїхати додому, обійняти своїх рідних,
- перелічує всі можливі варіанти Валентина Московченко.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📌 Як подолати синдром втрачених можливостей?

Будь-яка боротьба починається з визнання проблеми. Щойно ви погоджуєтесь, що маєте проблему у вигляді FOMO, вам потрібно буде зрозуміти та спробувати прийняти той факт, що змінити минуле зараз неможливо. А вже після цього — шукати нові сенси.

Ось на що радить звернути увагу психологиня, окрім цього:

  • старайтеся не серфити соцмережами занадто довго;

  • почніть звертати увагу та виділяти власні досягнення, а не невдачі;

  • будьте вдячні собі за кожен крок, який веде вас до нової цілі: важлива кожна дрібниця, яка робить вас ближчими до своєї мети.

Раніше ми також розповідали, як можна приймати важкі рішення. Якщо вам потрібно зробити вибір між двома чи більше відверто поганими варіантами, можете скористатися "тактикою найгірших варіантів" — і рішення прийде саме собою!