Сварки — це корисно! 4 техніки, які допоможуть успішно вирішити будь-який конфлікт

Психологія

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

День вирішення конфліктів. Фото: freepik

Конфлікти допомагають поглянути на ситуацію з різних боків

Конфлікти є невід'ємною частиною життя, тому боятися їх не варто. Вони надають нам можливість отримати цінний досвід та вчать, як спокійно обговорювати проблеми без надмірних емоцій. Конфлікти допомагають зосереджуватися на суті ситуації, уникаючи особистих образ, та сприяють взаємним компромісам для досягнення спільних цілей.

Сьогодні, 17 жовтня, День вирішення конфліктів (Conflict Resolution Day). Його відзначають щороку у третій четвер жовтня. Це свято підкреслює важливість мирних способів розв'язання суперечок, нагадуючи, що конфлікти — це природні явища, які можна вирішити без агресії.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Конфлікти можуть бути корисними, якщо підходити до них конструктивно. Вони навчають дивитися на ситуацію з різних сторін і розширюють наші горизонти. Але як їх вирішувати, щоб не зіпсувати стосунки та залишитись у здоровому глузді? На порталі Vseosvita поділились техніками, що правда працюють.

Але перед тим як реагувати, важливо розібратися у суті конфлікту, щоб уникнути надмірної емоційності та діяти більш раціонально. Спробуйте відповісти на два питання: "Чого хочуть учасники конфлікту?" і "Чому це для них важливо?". Конфлікти часто виникають через незадоволені потреби.

Основні поради для вдалого вирішення конфліктів

  • Утримуватися від зайвих емоцій та зберігати спокій, щоб уникнути перешкод для діалогу.

  • Зосередитися на розв'язанні проблеми, а не на особистих рисах учасників конфлікту.

  • Дати можливість опоненту висловитися та вислухати його думку.

  • Визнавати свої помилки, коли вони є, щоб швидше досягти взаєморозуміння.

  • Спробувати зрозуміти мотивацію співрозмовника, навіть якщо вона здається неправильною.

  • Замість тверджень ставити запитання, щоб допомогти співрозмовнику дійти до певних висновків самостійно.

Техніки вирішення конфліктів

  1. "Я-висловлювання". Допомагає чітко висловити свої почуття щодо ситуації. Спочатку описуєте ситуацію, потім свої емоції, і нарешті, що ви хочете зробити для її запобігання.

  2. "Ні!" ствердженням, "Так!" запитанням. Той, хто ставить запитання, контролює розмову. Запитання допомагають спрямувати діалог у конструктивний бік та стимулюють співрозмовника до самостійних висновків.

  3. Техніка "сендвіч". Це поєднання позитивних і негативних повідомлень. Спочатку починаєте з позитиву, потім озвучуєте проблему, і завершуєте подякою або повагою.

  4. Поступове зниження напруженості. Одна сторона робить невеликий компроміс, очікуючи, що опонент відповість взаємно. Цей процес допомагає перевести конфлікт у співпрацю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Крок за кроком, ці техніки допомагають успішно розв'язати конфлікти, зберігаючи взаємоповагу та довіру. Також радимо вам дізнатись, чому працювати з родичами шкодить робочому процесу.