8 фраз, які відразу видають емоційно незрілу людину, якій явно бракує мудрості

Психологія

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як визначити емоційно незрілу людину за кількома фразами: список. Фото:Drazen Zigic

Якщо чуєте це постійно - краще триматися якнайдалі від такої людини

Між емоційною зрілістю та її відсутністю — величезна прірва. Помітити її зазвичай можна просто слухаючи, як людина спілкується з іншими. Якщо певній особі бракує емоційної мудрості, вона не здатна орієнтуватися у нюансах спілкування, і це дуже помітно завдяки фразам, які вона часто використовує. Детальніше про це — у нашому матеріалі!

ТОП-8 фраз, які люблять вживати емоційно незрілі люди, наводить видання Hack Spirit. Якщо чуєте їх у розмові — будьте готові до того, що ваш співрозмовник може не зрозуміти деяких важливих для вас речей, тому не поспішайте вивертати перед ним свою душу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

№1. “Це не моя вина”

Якщо людина часто користується цією фразою, значить вона не готова брати на себе відповідальність — ані за себе саму, ані за інших. Тільки мудра особистість здатна зрозуміти, що помилки — це вагома частина нашого життя і вони й формують наш досвід. А от емоційно незрілі люди завжди шукатимуть винного у всіх проблемах.

№2. “Ти завжди…” / “Ти ніколи…”

Ці дві фрази час від часу можуть “проскакувати” у розмовах, які ведуть люди між собою. Зазвичай вони звучать, коли чаша нашого терпіння переповнюється, в гніві. Однак, якщо ви чуєте таке на свою адресу регулярно, то, скоріше всього, ваш співрозмовник просто не дуже мудра людина, яка користується ними не для вирішення конфлікту або в пошуку порозуміння, а тільки задля критики чи звинувачення вас у всіх його бідах. Це логічне продовження фрази “Це не моя вина… Це ти завжди/ніколи…”.

№3. “Мені все одно”

Часте вживання цієї фрази може бути ознакою банальної відсутності у людини співпереживання. З іншого боку це можу бути уникненням того ж таки співпереживання, що нічим не краще… Така людина ще емоційно не дозріла до того, аби бути справжньою дорослою людиною, готовою правильно реагувати у будь-якій ситуації.

№4. “Я знаю, але…”

Ця фраза — один зі способів відкинути чиюсь думку або пораду. Це тонкий натяк на те, що людина обійдеться і без вашої думки та поради. У чому проблема? У тому, що емоційно зріла людина, хай там що, відкрита до відгуків і поглядів на ситуацію зі сторони, навіть якщо абсолютно з ними не згідна. Тут ідеться про те, щоб слухати та розуміти, а часом навіть змінювати свою позицію, отримуючи нову інформацію. Тих же, хто просто відкидає все, що їм не до вподоби, назвати мудрими не можна.

№5. “Чому це завжди стається зі мною?!”

Банальна позиція жертви — одна з найяскравіших ознак емоційної незрілості. Якщо людина постійно бідкається на життя і бачить в ньому одні мінуси, то, найімовірніше, вона просто застрягла у циклі жалю до себе, що заважає їй рости та розвиватися як особистість.

№6. “Я ненавиджу…”

Слово “ненависть” саме по собі дуже сильне: якщо людина часто його вживає, це трохи проблематично. Найімовірніше, вона не може впоратися з власними емоціями, тому просто розкидається словами направо й наліво, замість того, аби попрацювати над власним сприйняттям світу та проблем, які нас повсякчас оточують.

№7. “Це дурниці”

Занадто зневажливе ставлення до того, про що ви розповідаєте, яке підтверджується цією фразою, вказує, що ваш співрозмовник — далеко не мудра людина. Емоційно зріла особистість здебільшого поводиться шанобливо і ніколи не дасть вам зрозуміти, що ваші переживання безпідставні чи не варті її дорогоцінного часу.

№8. “Мені ніхто не треба”

Частіше всього за цією фразою ховається вразливість або ж опір взаємозалежності, від якої ця людина не хоче більше страждати. Емоційно зріла людина завжди готова визнати, що всі люди так чи інакше взаємозалежні, а якщо хтось з цим категорично не погоджується — мудрості йому явно бракує.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про 5 рис характеру, які без слів доводять, що людина була нелюбою дитиною у сім'ї. Розповідаємо, що так сильно видає тих, кому в дитинстві забракло батьківської любові.