Кому яке діло?! 5 речей, за які ніколи не потрібно вибачатися

Психологія

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Ви маєте право на особистий вибір. Скриншот з серіалу "Друзі"

Розповідаємо про ситуації, в яких не варто виправдовуватися або пояснювати свої дії

Часто наші рішення викликають запитання і коментарі від інших людей. Родичі, друзі та навіть незнайомці мають свою думку щодо того, як ми повинні поводитися, виглядати, з ким спілкуватися та як будувати стосунки. Іноді вони настільки заглиблюються в наше життя, що вимагають від нас пояснень щодо наших особистих виборів, а часом навіть хочуть аби ми виправдовувались за це.

Але так не має бути. Ви маєте вміти відстоювати свої кордони та розуміти, що є певні речі, які не потрібно нікому пояснювати.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

1. Ваші рішення

Як доросла людина зі своїми принципами, смаками й хобі, ви маєте право самостійно визначати, як жити. Якщо ви обираєте провести час на природі або залишитися вдома замість зустрічі з друзями, вам не потрібно виправдовуватися. Просто чесно скажіть, що ви втомилися, погано себе почуваєте або бажаєте побути на самоті. Головне — не брехати, бо це гірше, ніж просити вибачення або обіцяти "наступного разу обов'язково зустрінуся".

Те ж саме стосується вибору стилю життя. Якщо вам подобається носити чорний одяг, слухати попмузику або дивитися сентиментальні драми, не варто це приховувати або змінюватися на догоду іншим.

2. Особисте життя (ваш партнер)

У дорослому житті не уникнути конфліктів та незручних моментів. Якщо ваш партнер у пориві емоцій нагримав на вашу подругу, просити вибачення за ситуацію варто. Однак не варто виправдовувати його поведінку чи пояснювати її втомою або якимись зовнішніми обставинами. Не потрібно завершувати фразами на кшталт "ну, ти ж знаєш, він хороший". Якщо ваша подруга справді близька, вона і так усе зрозуміє.

А щодо ваших романтичних стосунків чи того, чому ви вирішили зустрічатися з кимось — це особисте питання. Якщо подруга ставить незручні питання чи засуджує вас за ваші вибори, терпіти цього не варто.

3. Смаки в одязі та макіяжі

Якщо ви відчуваєте себе комфортно в коротких спідницях або довгих сукнях, носіть їх з гордістю. Не реагуйте на коментарі про те, що "у твоєму віці це не підходить" або "це не модно".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коментарі про відсутність макіяжу чи надто яскраву косметику — ще один приклад нав'язування чужих думок. Якщо вам подобається ходити без макіяжу або використовувати червону помаду, це ваш вибір. Важливо лише, щоб зовнішній вигляд був доречним до ситуації.

4. Нестача знань і вмінь

Ніхто не може знати абсолютно все. У наш час неможливо бути експертом у всіх сферах, і це нормально. Ми постійно навчаємося нового під час роботи, спілкування з друзями або перегляду новин. Тому не варто соромитися того, що ви чогось не знаєте чи не вмієте.

Але це не стосується робот. Якщо ви вказали в резюме знання англійської, але не можете перевести кілька речень, тут уже доведеться пояснюватися.

5. Вимкнений телефон

Якщо ви вирішили вимкнути телефон, не варто пояснювати свої дії, особливо якщо це стосується непланованих дзвінків. Так само й із повідомленнями в соцмережах. Соцмережі не зобов’язують вас відповідати миттєво. Якщо домовленостей не було, немає і причин для виправдань.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали про 5 рис у характері, які доводять, що людина була нелюбою дитиною у сім'ї.