Пенсії не буде! Що робити зараз поколінню міленіалів, щоб мати безбідну старість?

Бізнес та гроші

Богдана Карц

Головна редакторка

Безбідна старість може перетворитися з мрії на реальність, якщо правильно підійти до вирішення питання. Фото: flickr.com

Поради від експертки з фінансової грамотності, які допоможуть втримати на плаву, коли прийде час

Це тільки здається, що пенсія десь дуже далеко і до неї "ще треба дожити”, як кажуть багато молодих людей. Насправді час біжить настільки швидко, що можна й не встигнути оком змигнути, як той самий “пенсійний вік” лагідно постукає в двері…😳 Але чи буде, власне, пенсія? Тут сказати досить тяжко. Імовірніше за все, багатьом українцям доведеться самостійно робити собі грошові запаси на старість, а до цього треба готуватися заздалегідь.

За словами Ольги Ковальчук — експертки з фінансової грамотності, близько 80% міленіалів не готуються до пенсії. Тобто 80 зі 100 людей, народжених у період з 1981 по 1994 роки, наразі не готові зустріти “пенсію” у широкому розумінні цього слова.

Ольга Ковальчук - експертка з фінансової грамотності. Фото: піар-служба

Саме тому експертка вирішила поділитися з Hochu.ua планом із забезпечення безбідного майбутнього нинішньої молоді, який передбачає всього 10 простих кроків.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

📌 Як підготуватися до безбідного майбутнього, якщо пенсії не буде: інструкція

  1. Потрібно думати на крок вперед і розуміти, що ми — не Бенжамін Батон і не молодшаємо з віком. Тому почати турбуватися про старість варто вже з 20 років. Крім того, вам не обов'язково виходити на пенсію в 60-70 років — можна це зробити і набагато раніше, якщо ви заздалегідь підготуєте собі підґрунтя 😉

  2. Встановіть свої фінансові цілі. Чітко встановіть який рівень життя, ви хочете мати на пенсії, порахуйте це і визначте, який дохід вам потрібен наразі для того, щоб створити заощадження.

  3. Пам’ятайте цю формулу: дохід - витрати = завжди ЗАЛИШОК, який спочатку йде на подушку безпеки, а вже потім — на інвестиції.

  4. Оптимізувати свої витрати. Плануйте свій бюджет, плануйте доходи та витрати, приберіть зайві витрати, які вам нічого не створюють, а лише зжирають ваші ресурси та майбутнє.

  5. Спробуйте примножити уже наявні кошти: створіть власний інвестиційний портфель на фондовому ринку, крипті, банківські метали, дорогоцінне каміння, прикраси тощо.

  6. Завжди шукайте нові джерела доходу, аби збільшувати свої доходи, а не витрати.

  7. Автоматизуйте заощадження. Налаштуйте автоматичні відрахування до вашого фонду безпеки чи інвестиційного рахунку. І не беріть ці гроші на життя.

  8. Не розраховуйте на державу краще створювати свої особисті фонди, де гроші будуть працювати. Наприклад, фонд на освіту дітей, фонд на великі покупки тощо.

  9. Підвищуйте свою фінансову грамотність, читайте книжки, слухайте експертів в цій сфері, відвідуйте курси та вебінари на ці теми.

  10. Перестаньте відкладати на потім, почніть діяти вже зараз ❗️

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали про 4 секрети успіху багатих людей. Що ж такого вони знають, на більшість людей не звертає уваги, дізнавайтеся на Hochu.ua!