Втратили чи витратили все: 4 зірки, які опинилися на фінансовому дні. Як не піти їх шляхом

Бізнес та гроші

Богдана Карц

Головна редакторка

Зірки, які втратили все: як так сталося. Колаж ХОЧУ!

В чому ж прорахувалися Артем Мілевський, Памела Андерсон, Майкл Джексон та Аль Пачіно?

Знаменитості, що заробляли мільйони та втратили все. Ви задумувалися чому з ними це відбулося, де вони схибили та як не піти їх шляхом? Як правильно накопичувати доходи, щоб не стати банкрутом?

Проаналізуймо це разом з фінансовою експерткою та спікеркою з питань корпоративних та персональних фінансів Єлєною Шепель.

Єлена Шепель - про зірок, які опинилися на фінансовому дні
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як за океаном, так і в наших родинах часто відсутня рольова модель, а говорячи простою мовою – приклад серед наших близьких людей, котрі продумано розпоряджалися з фінансами, завбачливо накопичували та вміли примножити капітал.

Дійсно, у радянські часи люди мали негативний досвід накопичення, коли вони роками накопичували кошти на “сберегательных книжках”, а пізніше всі вони заощадження на них згоріли, - каже експертка з фінансів Єлєна Шепель, - в часи незалежності дехто пішов у іншу крайність, маючи негативний досвід заощаджень – взагалі перестав намагатися накопичувати та працювати із заощадженнями. Подальші економічні кризи, висока інфляція призвели до того, що у родинах батьки не намагалися накопичували, а діти бачили це та росли з розумінням того, що заощаджувати, розумно витрачати та зберігати капітал – не варто.

Одним із наймолодших та найбагатших спортсменів на початку 2000-х був форвард “Динамо” та збірної України Артем Мілевський. Запаморочлива спортивна кар'єра, успішні матчі, безліч забитих м'ячів забезпечили Артему високі доходи, які можна порівняти з доходами світових зірок. Найуспішнішими для Артема були роки, проведені в Динамо – 2002-2013, де він мав захмарні гонорари.

Артем Мілевський. Фото: instagram.com/timi1010/

У нещодавньому інтерв'ю Мілевський розповів, що тоді на рік його дохід складав 1,6 млн доларів. Його колеги стверджують, що за 11 років спортивної кар'єри у “Динамо” ексфорвард заробив близько 12 млн євро.

Сьогодні сам Артем зізнається, що у ті роки багато витрачав на дорогі брендові речі та автівки, не шкодував грошей на вечірки, де часто платив за всіх. Лише за одну вечерю на французькому курорті Куршевель він віддав за компанію із шести осіб 17 тис. євро. Літню відпустку любив проводити на яхтах, ходити в дорогі клуби та ресторани, купувати VIP-квитки на хокей та баскетбол.

За його власними зізнаннями в інтерв'ю блогеру Євгену Савіну на YouТube, така відпустка йому коштувала 130-140 тис. доларів за місяць.

До речі, на запитання блогера про те, як можна було промотати 12 млн євро, Мілевський відповів: “Я ж не програв їх у казино. Я витрачав на те, щоби кайфувати від життя…”

Ще одна причина нездатності зберегти та примножити зароблені гроші криється у тому, що заощадженням асоціюється у людей з економією на собі та обмеженнями.

Існує помилкова думка, що накопичуючи гроші – ми обділяємо себе, - пояснює Шепель, - Це асоціюється у людей зі знеціненням себе та негативними емоціями й переживаннями, котрі ніхто з нас не хоче переживати. Також не сприяє збагаченню звичка жити тут та зараз не думаючи про майбутнє. Особливо коли йдеться про використання кредитів, а отже коштів, котрі людина ще не заробила. Сьогодні існує безліч теорій про те, що любити та поважати себе – це означає дозволяти собі найкоштовніше все у фінансовому плані. Але насправді любити себе означає дбати про себе тут і зараз, а також за рахунок накопичень думати про себе у майбутньому.

Схожа історія з безконтрольними тратами та повним банкрутством сталася і з американською акторкою Памелою Андерсон. На хвилі успіху серіалу “Рятувальники Малібу” Памела почала жити на широку ногу. Вона придбала будинок в Малібу та почала робити надзвичайно коштовний ремонт – обклала басейн не звичайною плиткою, а справжньою платиною.

Памела Андерсон у серіалі “Рятувальники Малібу”. Фото: instagram

Ці та інші непомірні витрати призвели до того, що у 2009 році у неї виникли великі фінансові труднощі, через борг у понад 800 тис. доларів, які вона була винна будівельній компанії, білявці довелося продати будинок та навіть якийсь час жити у трейлері.

Король попмузики Майкл Джексон, попри успішну кар’єру та високі доходи, помер, маючи борг у 500 млн доларів. В останні роки життя його щорічні витрати складали понад 30 млн доларів та перевищували всі доступні можливості заробітку.

Майкл Джексон. Фото: espreso.co.rs

А от актор Аль Пачіно потрапив до боргової пастки у 2015 році через невдалу інвестицію. Тоді він вирішив ризикнути та збільшити свої статки, вклавши майже всі свої кошти в компанію, яка виявилася фінансовою пірамідою, в результаті чого актор залишився з нулем на рахунках…

Аль Пачіно у фільмі “Обличчя зі шрамом”. Кадр із фільму
Ілюзія того, що коли почну більше заробляти – тоді й почну відкладати та заощаджувати. Сенс ще в тому, щоб не відкладами відразу великими сумами, а в принципі навчитися це робити. Рекомендовано відкладати біля 10% від кожної заробленої суми. Тобто варто банально проказувати цей навик, незалежно від того, скільки ви сьогодні зараз заробляєте. Інакше, психіці буде не зрозуміло чому раптом потрібно відкласти велику суму доходів і зробити це буде надзвичайно важко,
- резюмує експертка з питань корпоративних та персональних фінансів.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нещодавно, нагадаємо, розміром свого боргу вразив відомий в Україні танцівник Амадор Лопес. Все настільки серйозно, що нещодавно йому довелося позичати гроші на сплату комуналки…