"Тисяча Зеленського" у 2024 році: хто і коли отримає гроші й на що їх можна буде витратити (УМОВИ)

Бізнес та гроші

Богдана Карц

Головна редакторка

Нова грошова допомога від держави: хто зможе отримати тисячу гривень від Зеленського. Фото: НБУ

Про які важливі нюанси щодо нової програми є-підтримки населення варто знати

Днями президент України Володимир Зеленський доручив уряду запровадити нову програму фінансової підтримки населення. Що це за програма, яку суму й коли отримають громадяни, на що можна буде витратити ці гроші та інші важливі деталі розкриваємо у цій статті!

У своєму традиційному вечірньому зверненні до українців 25 жовтня 2024 року Зеленський анонсував нову програму є-підтримки населення України (щось на кшталт “тисячі за вакцинацію”, яку давали кілька років тому — ред.). Згідно з нею, кожен українець повинен отримати від держави по 1000 грн.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Я доручив уряду запровадити з 1 грудня нову програму, яка буде відчутною для кожної сім’ї в Україні. Є-підтримка для всіх наших людей – дорослі, діти, кожна сім’я в Україні. 1000 гривень на людину – на родину це вийде по кілька тисяч гривень, і кошти можна буде витратити на оплату українських товарів і послуг, зокрема комунальних послуг, електрики. Квитки – це Укрзалізниця. Українські лікарські засоби. Також доручив, щоб ці кошти можна було витратити на українські книжки, на культурні послуги. Можна донатити на військових – волонтерам, на дрони.

Усі деталі має визначити Кабмін і представити все це людям. Я чекаю цього найближчим часом. 1-го грудня гроші мають бути у людей,
- заявив президент України.
Неможливо відобразити вміст. Переглянути в Telegram

Пізніше Перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев зауважив, що це будуть “марковані гроші” (тобто їх можна буде витратити тільки на певні послуги і товари — ред.) на кожного українця, незалежно від віку та соціального статусу. Використати цю суму можна буде протягом цієї зими, тобто грудня 2024 року, січня та лютого 2025 року, інформує телеканал “Ми-Україна”.

Гроші будуть надходити на карту "Національного кешбеку". Це віртуальна картка, яку можна відкрити через "Дію",
- повідомив Соболев.
Неможливо відобразити вміст. Переглянути в Telegram
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

До слова, багато українців, які вже чули про нову допомогу від держави, цікавляться питанням, звідки взялися ці гроші у розпал війни, чому кошти вирішили надати всім без винятку, а не тільки найбільш соціально незахищеним верствам населення, і чи не логічніше було б їх направити на потреби ЗСУ ❓❓❗️

На деякі питання в ефірі каналу “Київ 24” дала відповідь народна депутатка з Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк. Каже, гроші на виплату нової єПідтримки держава візьме із закордонної допомоги, яка надійшла до бюджету України. А щодо того, чому держава не стала виокремлювати певну категорію осіб для отримання “тисячі Зеленського”, депутатка зауважила, що це було б дуже складно адмініструвати.

Неможливо відобразити вміст. Переглянути в Telegram

Сергій Фурса додає, що направити їх на потреби ЗСУ неможливо:

Ні, це не могло бути використаним на армію. Це буде йти з тої частини бюджету, що призначена “не на сектор оборони”,
- пише інвестиційний банкір на своїй сторінці у Facebook.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що кінця року майже всі карти Monobank перестануть працювати. Що сталося і чому їх потрібно змінити — пояснюємо.