Переведення годинника на зимовий час в Україні: для чого це роблять і коли потрібно крутити стрілки

Важливо знати

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Через сумнівну економію енергоресурсів і негативний вплив на здоров'я, багато країн світу з часом відмовилися від переходу на літній і зимовий час, однак в Україні ця практика досі продовжує існувати. Зовсім скоро ми будем проводити щорічний ритуал — переводити стрілки годинника на зимовий час. Для чого це роблять, а також про точний день і час, коли потрібно крутити стрілки годинника, читайте в нашому матеріалі на HOCHU.ua!

Коли переводять годинник на зимовий час в Україні: точна дата

Перехід на зимовий час відбувається щороку в останню неділю жовтня. У 2023 році робити це ми будемо 29 жовтня о 4:00 ранку. Такий перехід проводять в неділю, щоб дати можливість людям, які працюють, поступово адаптуватися до нового часу.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Для чого переводять годинник на зимовий час?

Переведення годинників між літнім і зимовим часом пускає свої коріння в 1784 рік, коли посол США у Франції Бенджамін Франклін розробив ідею переходу годинників на основі обчислень часу, який люди витрачали на сон і використання свічок у вечірній час. Ця ідея мала на меті економію електроенергії та раціональне використання денного світла, що було важливим з погляду економічної ефективності.

Перше переведення годинників на годину вперед влітку і на годину назад взимку відбулося в 1908 році у Великій Британії. А з часом цю ідею підтримали понад 100 країн світу.

Україна приєдналася до практики переведення годинників на зимовий і літній час у 1981 році. Попри спроби відмовитися від цього рішення на початку 90-х, влада знову прийняла цю практику в 1992 році, враховуючи європейський стандарт обчислення часу. А в 1996 році український уряд затвердив постанову, яка регулює порядок переведення годинників. Цей порядок діє і сьогодні.

Отже, переведення годинників на зимовий і літній час має дві основні мети: відповідність біологічному календарному часу та заощадження електроенергії. І варто сказати, що переведення годинників на зимовий і літній час дійсно може призвести до економії електроенергії, але вплив на цю економію не є дуже значущим. Водночас така практика може негативно впливати на здоров'я людей через зміни в біологічних ритмах організму, які впливають на сон, самопочуття та працездатність.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

До речі, нещодавно ми писали про те, що в Україні можуть відмовитися від переведення годинника на "зимовий час". Дізнайтеся що ще відомо про цю новину.