Якість буде гіршою, а ціна на Інтернет зросте у 2 рази? Через новий Закон провайдери готуються до змін у роботі

Важливо знати
1 065

Богдана Карц

Головна редакторка

З жовтня в Україні можуть суттєво вирости ціни на Інтернет: що відомо. Фото: Getty Images

Зміни слід очікувати вже з 1 жовтня

Рівно за тиждень — з 1 жовтня — в Україні запровадять деякі нововведення, які торкнуться оподаткування. До змін готуються, зокрема, провайдери. А це означає, що до підвищення тарифів на послуги інтернет-зв'язку мають бути готові і їхні клієнти.

Про зміни повідомляє видання glavred. Так, через вимогу до провайдерів з початку нового місяця перейти на загальну систему оподаткування, є ризик, що послуги, які вони надають, помітно здорожчають. Що про це відомо — розповідаємо далі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❎ На скільки може подорожчати Інтернет з 1 жовтня 2024 року?

Микола Кучерук — член Інтернет Асоціації України та директор інтернет-провайдера “Еліт-Лайн” (м. Краматорськ) каже, що на сьогодні чимало провайдерів надають свої послуги та працюють за спрощеною системою оподаткування. Вся річ у тім, що це суттєво знижує витрати на бухгалтерію і, своєю чергою, дозволяє провайдерам вкладатися в устаткування замість того, аби витрачати гроші на оплату бухгалтерських послуг.

Крім того, що додасться ПДВ , дуже істотно зростуть витрати на бухгалтерію. Тому ми обговорюємо підвищення - у Краматорську ціни на інтернет зростуть на 10-15% через те, що провайдери будуть змушені витрачати кошти на адміністрування податків.

По всій Україні ситуація, в принципі, схожа. У селах, де малоповерхова забудова і послуги надають ФОПи, підприємці будуть змушені наймати бухгалтерів, через що за 1000-2000 абонентів їм, можливо, доведеться підвищувати ціни вдвічі , щоб залишатися рентабельними,
- зазначає експерт.

Крім того, Микола Кучерук має підозри, що якість послуг може погіршитися, адже невеликим операторам з 01.10.24 доведеться зосередитися на виплаті податків через зміни у Законі — замість того, аби займатися закупівлею та оновленням обладнання, яке повинно забезпечувати якісне інтернет-з’єднання для кожного абонента мережі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❎ Які податки підвищаться з 1 жовтня?

Йдеться про:

  • Підвищення відсотка військового збору за всіма доходами громадян — замість 1,5% це буде вже 5%;

  • Встановлення військового збору для ФОПів-платників єдиного податку I, II та IV групи на рівні 10% розміру мінімальної зарплати (800 грн/міс.);

  • Встановлення військового збору в розмірі 1% від доходу платників єдиного податку ІІІ групи;

  • Встановлення ставки податку на прибуток для всіх небанківських фінансових установ (крім страховиків) на рівні 25%;

  • Встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним;

  • Встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%;

  • Зміна податкового періоду з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб (це потрібно для економічного бронювання).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, скільки готівки видає банкомат за день. Точні суми різних банків України назвали в Нацбанку — і вони дуже різняться!