Переведення годинників: чому українці це роблять і які зміни очікують нас у 2025

Важливо знати

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

Переведення годинників. Фото: rbc.ua

Скасування переведення годинників - дискусійне питання

Українцям обіцяють, що цьогоріч взимку ми востаннє переведемо годинники і залишимося на зимовому часі. Що ж, побачимо. А з чого взагалі це все почалося і яке значення має переведення годинників для України - дізнавайтесь далі у цій статті.

Понад 60 країн щороку переводять годинники на зимовий та літній час. Ця ідея прийшла у далекому 1784 році Бенджаміну Франкліну, який був послом США у Франції. Про це пише Главком.

Так, він зайнявся підрахунком кількості годин, які місцеві витрачали на сон вранці при сонці, що вже зійшло, та кількості спалених ними свічок перед тим, як вони лягали у ліжко спати. Також він вирахував, скільки електроенергії можна заощадити фабрикам і заводам, якщо вони працюватимуть за денного світла. Таким чином переводити годинники було вигідно і необхідно економічно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли вперше почала переводити годинники Україна?

Щоб зекономити електроенергію та подовжити світловий день, від 1981 року Україна та інші республіки СРСР почали переводити годинники. На початку 90-х наша країна спробувала відмовитися від сезонного переходу, проте вже у 92-му році повернулася до цієї ідеї, оскільки врахувала порядок обчислення часу, що діє у європейських країнах.

Сьогодні у питанні переведення стрілок годинника ми керуємося постановою, яку було затверджено урядом у 1996 році. Спроби скасувати її були у 2011 та 2021 роках.

Переведення годинників. Фото: zaborona.com

Які країни “забили” на переведення годинників?

Серед таких - Ісландія, Грузія, Японія, Казахстан та ті самі два наші “улюблені” сусіди (рф і білорусь). Скасування переведення годинників підтримав у 2019 році і Європарламент, проте остаточного рішення щодо цього немає і до сьогодні. Тому наразі переважна більшість європейських країн “граються” зі стрілками годинників у березні та жовтні.

За яким часом краще жити - літнім чи зимовим?

Якщо економити енергію - то за літнім. Проте науковці та медики категорично проти, оскільки це може шкодити здоров’ю населення. Так, американські науковці вважають, що постійне життя за літнім часом призводить до підвищеного ризику розвитку різних типів онкологічних захворювань.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли скасують переведення годинників в Україні?

Очікується, що українці востаннє переводитимуть стрілки годинника на зимовий час 27 жовтня 2024 року і залишаться на ньому (UTC+2).

Водночас філософ та член Українського ПЕН Олексій Панич відмітив, що більшість країн ЄС обрали на цілий рік літній час. І якщо ми залишимося на зимовому часі на весь рік, то Україну очікують більші витрати енергії, ніж це могло б бути за літнього часу на весь рік (GMT+3).

Урбаніст та волонтер Віталій Селик нагадав, що Україна на 85% перебуває у часовому поясі +2 години від Грінвіча - влітку у нас GMT+3, а взимку - GMT+2. Так, географічно мала частина Закарпаття знаходиться у зоні Середньоєвропейського часу +1 від Грінвіча, водночас Луганщина, більша частина Донеччини та невеликі східні шматочки Запоріжжя і Харківщини - в зоні +3 години від Грінвіча. Розліт сходу сонця по країні складає 1 год 12 хв.

На практиці це означає, що якщо ми перейдемо на GMT+2, то 26 грудня сонце зійде в Ужгороді о 08:23, а в Луганську - о 07:15. Якщо залишитися на GMT+3, то ужгородчани сидітимуть у темряві до 09:20.

Якщо ми не переведемо годинники у квітні, то залишимося в GMT+2 (як центральна Європа). Але тоді у тому ж Луганську 22 червня сонце заходитиме о 19:29, а вставатиме о 03:20.

Переведення годинників. Фото: 20minutos.es

Аналітик Максим Білявський стверджує, що економія енергії (заради якої ми, власне, і переводимо стрілки годинників туди-сюди щосезону) складає всього 2% і це рівень похибки для нашої енергетики. Якщо експерт має рацію, то сезонне переведення годинників - радше про комфорт та продуктивність робочого та активного часу в години, які освітлені сонцем. А тому тут потрібно займатися аналізом та радитися з біологами та психологами, що має переважати: кризи біологічних ритмів у дні переведення годинників чи комфорт денного світла.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про зимове сонцестояння 2024 року. Коли ця дата і чим вона містична для людей - дізнавайтесь у цьому матеріалі.