Радіодиктант 2024: які слова та фрази з тексту "Магія голосу" викликали найбільше обговорення серед українців

Важливо знати
857

Богдана Карц

Головна редакторка

Радіодиктант 2024: як пишуться і що значать складні слова та фрази з тексту. Фото: Unsplash

Авторка тексту - Оксана Забужко - щедро пересипала його різними цікавинками

Минулої п’ятниці, 25 жовтня, українці писали традиційний щорічний радіодиктант. Його авторкою цьогоріч стала відома українська письменниця Оксана Забужко, а читав текст поет та військовослужбовець Павло Вишебаба.

Одразу після прочитання Радіодиктанту національної єдності 2024 в Мережі з’явилося повно різноманітних обговорень щодо як самого тексту “Магія голосу”, так і щодо розділових знаків, інтонації читця та окремих слів з диктанту. Саме тому суспільний мовник вирішив розтлумачити слова та фрази, з якими в учасників могли виникнути труднощі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Жарти та меми про Радіодиктант національної єдності 2024

Жарти про Радіодиктант 2024 і тексти Оксани Забужко. Фото: Укрінформ / скриншот з соцмережі X
Жарт про текст “Магія голосу” Оксани Забужко. Скриншот з соцмережі X
Редакторка Ольга Васильєва лишилася незадоволеною тим, як Вишебаба читав текст. Скриншот із Facebook
Приколи про Радіодиктант 2024. Фото: Ми не празднували
Смішні жарти про Радіодиктант 2024. Фото: Укрінформ
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Словник Радіодиктанту 2024 року “Магія голосу”

  • Брехунець — побутова назва радіоточки за радянських часів. Це трохи глумлива й образлива назва радіо, оскільки вона відсилає до обману та неправдивої інформації, які озвучувалися в ефірі.

  • Тати-мами — батьки, родичі, старші люди. За чинним правописом складні слова, утворені внаслідок поєднання близьких за значенням слів, що передають єдине поняття, варто писати через дефіс.

  • Чутися в гурті означає відчувати себе частиною спільноти. Згідно з тлумаченням Словника Грінченка, "чутися" — це "бути почутим".

  • Модуляція — інтонація, тон голосу.

  • Засланчий — від слова "заслання". В радянській культурі цей термін вживався на позначення кримінального покарання та засудження з обов'язковим поселенням у певній місцевості на термін, вказаний у вироку.

  • З півслова — одразу, без довгих пояснень. У цій ідіомі "півслово" є одним поняттям, тому пишеться разом.

  • Фразу “сталінські роки”, згідно з правилами української мови, пишемо з малої літери (йдеться в загальному про назви історичних подій, епох, війн, геологічних періодів тощо, які стали загальними). Загалом же сталінські роки — це період історії СРСР за часів Йосипа Сталіна.

  • Танґо — жанр музики й танець, притаманний регіону Ла-Плата. Свого часу він був поширений в Уругваї та Аргентині. Походження назви танцю й досі викликає дискусії та суперечки серед дослідників. Та згідно зі "Словником-довідником вживання літери ґ" (Львів, 1993) українською мовою це слово варто писати з літерою ґ. Натомість чинний правопис на цю тему говорить так: звук [g] та близькі до нього звуки, що позначаються на письмі буквою g, звичайно передаємо буквою г: аванга́рд, агіта́ція, агре́сор, бло́гер, лінгві́стика, негативний, се́рфінг), а буквою ґ передаємо звук [g] у давнозапозичених загальних назвах, таких як ґа́нок, ґатунок, ґвалт, ґра́ти, ґрунт.

  • Гулагівський — від абревіатури ГУЛАГ (рос. Главное управление исправительно-трудовых лагерей, трудовых поселений и мест заключения). Чинний правопис стверджує, що суфіксальні утворення від звукових абревіатур пишемо малими буквами: оо́нівський, тю́гівець.

  • 1960−1980-ті: згідно з українським правописом числівників, якщо два порядкові числівники розділені тире, нарощуємо: тільки другий числівник, якщо відмінкові закінчення числівників збігаються.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Запис та перевірка Радіодиктанту 2024

Текст радіодиктанту буде опубліковано у понеділок, 28 жовтня, об 11:00 на сайтах “Українського Радіо” та “Суспільне Культура”.

Якщо ви хочете, щоб ваш текст перевірили фахівці, маєте такі варіанти:

  1. текст диктанту можна надіслати звичайною поштою за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. При цьому важливо, щоб на штемпелі була дата відправлення не пізніше як 27 жовтня❗️

  2. можна сфотографувати або відсканувати написаний текст і надіслати його у форматі JPG, PNG, JPEG, TIFF, PDF до 11:00 28 жовтня на адресу rd@suspilne.media

  3. також можна скористатися формою "Надіслати текст на перевірку" на сайті Українського Радіо.

А ті, хто не зміг долучитися до написання Радіодиктанту національної єдності 2024, досі мають таку можливість — вмикайте відео нижче й пишіть на здоров’я! 🤍👇

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнавайтеся 12 цікавих фактів про українську мову. А ще радимо подивитися важливе та пізнавальне відео під назвою "Мовне питання", яке допоможе вам дізнатися більше про те, як українську мову століттями намагалися знищити. Воно точно допоможе вам у "мовних суперечках"!