Її намагались знищити, але вона вважається однією з найкрасивіших у світі: 12 цікавих фактів про українську мову

Позитив

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Що потрібно знати про українську мову. Фото: happymonday

Українська мова — одна з найбільш мелодійних мов у світі

Завдяки мові та мисленню суспільство має можливість змінювати навколишній світ. Не дивно, що українську мову називають солов'їною — вона багата на епітети й має неймовірне звучання. Мова є для народу своєрідною скарбницею, живим втіленням людського духу. 27 жовтня ми можемо відзначити її свято — День української писемності та мови. Тож, з цієї нагоди ділимось з вами цікавими фактами.

Рідна мова створює невидимий зв’язок між усіма поколіннями, що жили раніше, і тими, що прийдуть. Навіть у часи, коли намагалися витіснити українську мову, народ завжди захищав своє право говорити нею. Українські поети, художники та політики в усі часи працювали над збереженням і популяризацією рідної мови. З кожним роком наша мова здобуває все більше справжніх прихильників.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

27 жовтня в Україні відзначається щорічне свято День української писемності та мови. Раніше воно випадало на 9 листопада, однак у зв'язку з реформою церковного календаря святкування було перенесено.

Цікаві факти про українську мову

  1. Українська мова є однією з наймилозвучніших мов світу. У 1934 році на лінгвістичному конгресі в Парижі провідні експерти оцінили українську як третю серед усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, багатством лексики та фразеології, значними словотворчими можливостями й синтаксичною гнучкістю. Це також робить її однією з найкрасивіших у світі.

  2. Одна з особливостей української мови полягає в її багатстві на зменшувальні форми. Наприклад, навіть слово "вороги" має свою зменшувально-пестливу версію, яка звучить у гімні України: "…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці".

  3. Серед літер українського алфавіту найчастіше вживається "п", з якої починається найбільша кількість слів. Натомість найменше вживається літера "ф", яка зазвичай зустрічається в запозичених словах.

  4. Найдовше слово в українській мові має 30 літер! Спробуйте вимовити “дихлордифенілтрихлорметилметан” — це хімікат, що використовується для боротьби зі шкідниками.

  5. В українській мові також є особливі слова, які називаються паліндромами. Це "дзеркальні” слова або фрази, які можна читати в обох напрямках. Наприклад, "Я несу гусеня", або “ротатор”.

  6. В українській мові нараховується близько 256 тисяч слів. А ще вона вирізняється серед інших слов'янських мов тим, що має сьомий кличний відмінок.

  7. У 1933 році букву "ґ" виключили з українського правопису через ідеологічні причини. Комуністична влада вважала, що використання цієї літери наближає українців до західних мов і віддаляє від російської. Максим Рильський та Павло Тичина даремно намагалися повернути "ґ" в алфавіт. Вдалось це зробити аж у 1990 році.

  8. Протягом історії українську мову намагалися заборонити численні рази — за різними оцінками, було близько 134 спроб. Наша мова витримала 400 років репресій і лінгвоциду. Найвідомішим документом, що забороняв українську мову, є Валуєвський циркуляр, який мав на меті русифікацію українців.

  9. Діалекти є важливою частиною української мови — вони унікальні для кожного регіону. Поряд із вивченням літературної норми української мови важливо зберігати й особливості свого діалекту.

  10. Серед творів українською мовою найбільше перекладів має "Заповіт" Тараса Шевченка. Його переклали на 140 мов світу.

  11. Найпопулярнішою українською піснею у світі вважається різдвяна пісня "Щедрик". З кордоном вона відома як "Carol of the Bells".

  12. Серед українських слів найчастіше використовуються іменник "рука", прикметник "великий", дієслово "бути" та займенник "він".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також не пропустіть повний календар державних свят листопада 2024. На нас чекає Міжнародний день бухгалтера, Всесвітній день дитини та ще чимало важливих дат.