Чому варто поїхати у Кропивницький? Огляд найцікавіших місць від тревел-блогерів (ФОТО, ВІДЕО)

Відпочинок і подорожі

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Театр ім. М.Л. Кропивницького. Фото: rubryka.com

7 найкрутіших локацій у місті

Літо у самому розпалі! Тому не просиджуйте вихідні чи відпустку вдома — плануйте поїздку і відкривайте для себе щось нове у нашій незламній Україні! А куди поїхати — ми підкажемо! 😉

Свіженький маршрут від відомих українських тревел-блогерів, авторів та ведучих YouTube-каналу “УЗОЛ і МАНЬКО” Макса Узола та Олі Манько – Кіровоградщина . Що ж цікавого там можна подивитися - розповідаємо і показуємо далі!

Зізнаюсь чесно, ми їхали у Кропивницький без жодних очікувань. Як і у всіх, у нас було враження, що це абсолютно не туристичне місто та область. Та виявилось, що ця думка геть не правдива! Коли дізнались інформацію про ту місцевість, а потім і побачили на власні очі, то були шоковані. В голові було: «Вау! Тут таке є?!» Виявилось, що у Кропивницькому дуже багато красивої старовинної архітектури і неймовірні пейзажі. Коротше кажучи, зберігайте наші рекомендації та плануйте подорож в область, яка має чим вас здивувати!
- говорять тревел-блогери.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

ТОП-7 локацій на Кіровоградщині

1️⃣ Бенчиків млин та лавандове поле

Бенчиків млин та лавандове поле у Кропивницькому. Фото: youtube-канал “УЗОЛ і МАНЬКО”
Зараз ця дивовижна архітектурна споруда схожа на палац чи маєток заможних землевладців, але насправді у 19-му столітті там молотили зерно. Млин міг занепасти, але за нього взялась чудова сім’я – Анжеліка і Роберт. Вони своїми силами та коштами відновили пам’ятку, оберігають її і зробили поряд величезне лавандове поле. Неймовірна краса! – розповідає Оля Манько. – Там втрачаєш зв’язок з реальністю та не можеш повірити, що гуляєш не десь у Провансі, а на Кіровоградщині. Вхід на лавандове поле коштує 150 грн з дорослого та 75 грн з дитини. А для військових та місцевих – безкоштовно. Бенчиків млин облаштований інфраструктурою: є кафе із фірмовим лавандовим лимонадом та сувенірна крамничка з величезним різноманіттям виробів.

2️⃣ Центр Кропивницького

Центр міста Кропивницького. Фото: youtube-канал “УЗОЛ і МАНЬКО”
Коли йдеш пішохідною вулицею Театральна, то ледве встигаєш повертати шию. Очі розбігаються, бо там що не дім, то шедевр. Справа в тому, що колись це було купецьке місто Єлизаветград, центр був всіяний прибутковими домами. От частина їх і збереглась, – пояснює Макс Узол. – На Театральній – концентрат кафешок та інсталяцій, вулиця переходить у найстаршу площу Кропивницького – площу Героїв Майдану. А з протилежного боку пішохідка закінчується величним будинком історичного значення. Про нього – далі.

3️⃣ Театр ім. М.Л. Кропивницького

Театр ім. М.Л. Кропивницького у Кропивницькому. Фото: youtube-канал “УЗОЛ і МАНЬКО”
У 1882 році в стінах цього театру драматург Кропивницький створив перший професійний український театр. Тоді новостворений театр Корифеїв зіграв виставу «Наталка-Полтавка», в якій зіграла Марія Заньковецька, – розповідає тревел-блогер. – Взагалі у цьому театрі вдалось зібрати вершки вітчизняної сцени того часу. Окрім Заньковецької грали: Михайло Старицький, Єфросинія Зерницька, брати Тобілевичі – Карпенко-Карий, Саксаганський і Садовський. А музику до 11 пє’c написав Микола Лисенко. Зараз в репертуарі театру – багато цікавих вистав. Завітайте обов’язково!
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

4️⃣ Велика хоральна синагога

Велика хоральна синагога у Кропивницькому. Фото: youtube-канал “УЗОЛ і МАНЬКО”
Дуже незвична синагога! Як на мене, вона навіть більше схожа на театр, – ділиться ведучий. – Якщо будете поряд, то не посоромтесь і попросіть охоронця дозволу зайти всередину. Можливо, вам теж пощастить на власні очі побачити цю красу.

5️⃣ Дендропарк

Дендропарк у Кропивницькому. Фото: youtube-канал “УЗОЛ і МАНЬКО”
Це чи не найбільш відвідуване місце в Кропивницькому! Всі з’їжджаються сюди подивитись на цвітіння тюльпанів. Або ж троянд, якими там теж рясно засадили деякі клумби, – розповідає Макс Узол. – Парк дуже комфортний, багато лавочок, альтанки, багато фонтанів та ставки. Є роллердром. А ще дендропарк запакували різними фотозонами та атракціонами – і для дітей, і для дорослих.

6️⃣ Урочище каскади

Урочище каскади у Кропивницькому. Фото: youtube-канал “УЗОЛ і МАНЬКО”
Це перлина Кіровоградської області! – каже Оля Манько. – Локація розташована неподалік села Злинки на річці Буки. Ці скелі – вихід найдавнішої тектонічної структури України, Кристалічного щита. Утворені вони близько двох мільйонів років тому. Брили, відшліфовані льодовиками, водою та часом. Між ними почуваєшся мурахою. Доповнює неймовірний пейзаж – каскад рівнинних водоспадів. А ще це дуже сакральне місце, що несе в собі давню енергію пращурів. Дух перехоплює!

7️⃣ Хутір Надія

Хутір Надія у Кропивницькому. Фото: youtube-канал “УЗОЛ і МАНЬКО”
Це ще одне місце-скарб Кіровоградщини. Тут колись жив один із батьків українського театру Іван Тобілевич, який більш відомий як Іван Карпенко-Карий. Зараз тут Державний заповідник-музей, – розповідає Макс Узол. – Колись тут був степ, а зараз парк з могутніми дубами, пахучими трояндами, красивими газонами, альтанками. Там зберігся старий ставок у формі підкови та досі б’є древнє чумацьке джерело. Дуже затишний парк, радимо погуляти. Вхід коштує 20 грн з людини. А ще на території є будинок-музей, за вхід у який доведеться доплатити всього 10 грн. Завітайте!
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми публікували 20 корисних порад для туристів , які дуже допоможуть під час подорожей. У цьому списку знайдеться щось корисне і для мандрівників-початківців, і для справжніх профі, які часто подорожують.