Крістофер Вокен: досьє на оскароносного падишаха-імператора з "Дюни"

Досьє

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Кадр із фільму "Порушники"

Актор Крістофер Вокен встиг знятися у фільмах різних жанрів — від комедій до драм

Зміст:

Крістофер Вокен - актор, відомий за своїми ролями у фільмах та серіалах. Серед них "Енні Холл" Вуді Аллена, "Спіймай мене, якщо зможеш" Стівена Спілберга та фільм "Дюна" Дені Вільнева. У досьє від Hochu.ua — ,іографія, особисте життя та фільмографія Крістофера Вокена.

Професія актор
Дата народження: 31 березня 1943 року
Місце народження: Квінс, США
Найкращі роботи: "Злови мене, якщо зможеш", "Мисливець на оленів"
Нагороди: Оскар

Крістофер Вокен: біографія

Кадр із фільму "Плівки Андерсена"

Майбутній актор Крістофер Вокен народився 31 березня 1943 року в Квінсі, штат Нью-Йорк, у сім'ї пекаря Рональда Вокена. Маленький Крістофер разом із братами часто відвідував Манхеттен. Там хлопці зависали у Рокфеллерівському центрі у Мідтауні, де відбувалися зйомки багатьох телевізійних шоу. Іноді вони підробляли статистами, щоби заробити трохи кишенькових грошей.

Дитинство та юність Крістофера Вокена

Кадр із фільму "Вибух з минулого"

Творча натура Вокена проявилася ще в дитинстві, коли він почав займатися танцями і захоплюватися театром, а вже в 10 років Крістофер почав грати на ціні. Така тяга до мистецтва принесла свої плоди — вже о 16-й актор виступав на Бродвеї.

Освіту Вокен здобув в Університеті Хофстра, в Хемпстеді. І, цікавий факт, про який нам складно промовчати — якийсь час актор підробляв дресувальником левів!

Театр і танці

Кадр із фільму “7 психопатів”

Вокен також здобув освіту у знаменитій Професійній дитячій школі. А вже у 18 років він почав працювати у театрі, переважно отримуючи ролі у мюзиклах. Після виступу в хорі на Бейкер-стріт у 1965 році Вокену запропонували спробувати себе у драматичній ролі.

У 1966 році він зіграв короля Франції Філіпа в оригінальній постановці історичної драми Джеймса Голдмана "Лев узимку". Того ж року він відіграв невелику роль у бродвейському відродженні п'єси Теннессі Вільямса "Татуювання троянди". Потім він знявся у фільмі Пітера Устинова "Невідомий солдат та його дружина".

Фільми з Крістофером Вокеном

Кадр із фільму "Вибух з минулого"

На початку 1970-х Вокен почав зніматися в кіно. Він зіграв роль другого плану у фільмі 1971 року "Плівки Андерсона" з Шоном Коннері та Дайан Кеннон. Успіх прийшов до нього через 6 років, після ролі у фільмі Вуді Аллена "Енні Холл". Потім був "Мисливець на оленів", який приніс акторові "Оскар" та історична драма "Небесна брама".

Потім Вокен отримав головну роль у фільмі "Пси війни", де він зіграв найманця, пов'язаного з африканським диктатором. Після таких серйозних ролей Вокен здивував кіноглядачів, станцювавши чечітку у музичній комедії Стіва Мартіна "Гроші з небес". Його перехід від захоплюючих драматичних ролей до комедійних став прикладом універсальності Вокена як артиста та його здатності несподівано зачаровувати глядачів своїм неповторним чином.

А потім Вокен став першокласним телелиходієм. Його "поганих" персонажів можна побачити у фільмі бондіади "Вигляд на вбивство", кримінальній драмі "На близькій відстані", екранізації коміксу "Бетмен повертається" та багатьох інших проєктах. І, звичайно ж, складно випустити з уваги його роль "Кримінальному чтиві" Квентіна Тарантіно та "Сонній лощині" Тіма Бертона.

Крістофер Вокен: особисте життя

Кадр із фільму "Дюна: частина друга"

Актор рідко розповідає про своє особисте життя. Відомо, що ще в юності під час гастролей Вестсайдської історії він познайомився з актрисою Джорджіаною Тон. У 1969 році пара одружилася. Дітей Крістофер та Джорджіана так і не завели. Більше того, Вокен ніколи не приховував той факт, що діти його не розчулюють.

Крістофер Вокен: фільмографія

Крістофер Вокен встиг знятися в проектах різних жанрів, від драми і трилера до комедії та наукової фантастики. Серед ключових фільмів у його фільмографії:

  • "Мисливець на оленів" (1978)

  • "Мертва зона" (1983)

  • "Кримінальне чтиво" (1994)

  • "Сонна лощина" (1999)

  • "Злови мене, якщо зможеш" (2002)

  • "7 психопатів" (2012)

  • "Дюна: частина друга" (2024)

Призи та нагороди

У 1987 році Вокен зіграв у фільмі "Мисливець на оленів", його партнерами по майданчику стали Роберт Де Ніро та Меріл Стріп. Персонаж Вокена проходить через жорстоку трансформацію протягом фільму, від сталевара до людини, яку мучать спогади про перебування в таборі для військовополонених. За цю роль Вокен отримав премію "Оскар" у номінації "Найкраща чоловіча роль другого плану".

Ще один "Оскар" та Премію Гільдії кіноакторів США за найкращу чоловічу роль другого плану Вокеру приніс фільм "Злови мене, якщо зможеш".

Крістофер Вокен зараз

Крістофер Вокен продовжує зніматися в кіно, залишаючи за собою слід як один із найвідоміших акторів Голлівуду. На сьогодні йому 81 рік.