Кіану Рівз: досьє на легендарного актора з великим серцем

Досьє

Тамара Черкасова

Журналістка

Фото: Getty Images

Джон Вік, Нео, маленький Будда - це не повний список ролей Кіану Рівза

Кіану Рівз - один із найвідоміших акторів Голлівуду, а також продюсер, режисер, музикант. Мабуть, складно знайти людину, яка не бачила хоча б один фільм за його участю. У досьє Хочу! ми розповімо, як хлопчик, народжений у Лівані, став відомим на весь світ.

Професія актор, режисер, продюсер
Дата народження: 2 вересня 1964 року
Зріст та вага: 177 см, 56 кг
Місце народження: Бейрут, Ліван
Найкращі роботи: "Матриця", "Джон Вік", "Маленький Будда"
Нагороди: MTV Movie Award, Blockbuster Entertainment Award

Кіану Рівз: біографія

Кадр із фільму "Маленький Будда"

Кіану Чарльз Рівз народився 2 вересня 1964 року в Бейруті, Ліван у родині естрадної співачки та художниці за костюмами Патриції Тейлор та геолога Семюеля Науліна Рівза. Батьки актора недовго були разом - коли Кіану було три роки, вони розлучилися. Мати відвезла Рівза та його молодшу сестру Кім до Австралії. А у п'ятирічному віці Кіану разом із родиною переїхав до Торонто, Канада.

Дитинство та юність Кіану Рівза

Кадр із фільму "Швидкість"

Після розлучення батьків та переїздів, Рівза виховувала матір та вітчим. Точніше, вітчимів у нього було кілька — режисер Пол Аарон, рок-промоутер Роберт Міллер та власник перукарні Джек Бонд.

Рівз відвідував чотири школи, в тому числі альтернативну середню школу Avondale, коледж De La Salle та школу мистецтв Etobicoke School of the Arts, з якої його виключили за погану поведінку. Епопея з навчанням Рівза закінчилася тим, що він покинув школу, так і не отримавши атестата.

Майбутня зірка "Матриці" грав у хокей і мріяв одного разу зіграти за збірну Канади. І, звичайно ж, цікавився драматичним мистецтвом і вперше вийшов на сцену дев'ять років. У 15 років Кіану Рівз зіграв Меркуціо у постановці «Ромео та Джульєтти» у торонтському театрі Лії Послунс. Рівз також працював асистентом на зйомках свого вітчима Пола Аарона.

Кіану Рівз: кар'єра

Кадр із фільму “Джон Вік-4”

На початку своєї кар'єри Кіану Рівз брав участь у сценічних постановках, знімався телефільмах та телесеріалах. Велику популярність йому принесла роль другого плану у фільмі "Молода кров" (1986) з Робом Лоу та Патріком Суейзі.

Потім Рівз переїхав до Лос-Анджелеса. Завдяки своїй харизмі та зовнішності він незабаром почав отримувати головні ролі у підліткових драмах, серед них - "Край річки" (1986) та "Постійний запис" (1988). У 1988 році Кіану Рівз зіграв шевальє Рафаеля Дансені у фільмі Стівена Фрірза "Небезпечні зв'язки", номінованому на "Оскар".

Кадр із фільму "Маленький Будда"

Перший великий комерційний успіх прийшов до Рівза з роллю Теда у фільмі "Чудові пригоди Білла і Теда" (1989), в якому він знявся разом з Алексом Уінтером. Комедія про подорожі у часі стала несподіваним хітом. Роль Теда продемонструвала талант Рівза до безпристрасної комедійної подачі, але також призвела до того, що в народі склалася думка, що він, як і його персонаж, не має високого інтелекту.

Схоже, для того, щоб позбавитися такого амплуа, Рівз взявся за складніші ролі в артхаусних фільмах. Серед таких його персонажів можна відзначити Джонатана Харкера у фільмі Френсіса Форда Копполи "Дракула Брема Стокера" (1991), Будду у фільмі Бернардо Бертолуччі "Маленький Будда" (1993) та лиходія Дона Джона в екранізації Кеннета Брани шекспірівської п'єси "Багато шуму (1993).

Кадр із фільму “Джон Вік”

Найбільшого успіху Рівз досяг, зігравши роль поліцейського Джека Травена в блокбастері режисера Яна де Бонта "Швидкість" (1994). Потім були такі голлівудські проекти, як "Прогулянка у хмарах" (1995), "Ланцюгова реакція" (1996) і "Адвокат диявола" (1997).

1999 року Рівз зміцнив свій статус суперзірки, зігравши роль Томаса Андерсона/Нео у науково-фантастичному блокбастері "Матриця". Рівз також знявся у двох сиквелах "Матриця: Перезавантаження" та "Матриця: Революція" і озвучив Нео в анімаційному фільмі "Аніматриця" (2003).

Кадр із фільму "Захисник"

З 2005 року Рівз знімається у невеликих незалежних драмах, а також у мейнстримових голлівудських картинах, ("Костянтин", "Будинок біля озера"), а також у пригодницькому фентезі "47 ронінів" (2013) та екшн-трилері "Джон Вік" ( 2014).

Але Кіану Рівз — не лише актор, а й режисер. У 2010 році він зняв свій перший фільм - інді-драму "Злочин Генрі". А в 2012 році - документальний фільм "Пліч-о-пліч", що розповідає про сходження цифрового кінематографа. Потім Рівз став продюсувати багато фільмів, у яких знімався.

Кіану Рівз: особисте життя

Кадр із фільму "Дракула"

Довгий час Рівз вважав за краще тримати своє особисте життя в таємниці. Але про деякі його романи все-таки відомо.

У Рівза був роман із партнеркою по "Матрицею" Керрі-Енн Мосс, але стосунки закінчилися, коли стало відомо, що від актора вагітна інша жінка - асистентка Девіда Лінча Дженніфер Сайм. Дочка Кіану Рівза та Дженніфер Сайм народилася мертвою. А сама Дженніфер за деякий час загинула в автокатастрофі. Пережити втрату Сайм Рівзу допомагала Аманда де Каден.

У 2004 році ходили чутки про те, що Кіану Рівз одружується з актрисою Отомн Макінтош. Але пара розлучилася.

Кадр із фільму "Подорож у казку"

Кіану також був у стосунках із Сандрою Баллок. У ЗМІ писали, що актор щоранку дарував Сандрі букет фіалок.

Також актор перебував у стосунках із Клер Форлані, Чайною Чоу. В даний час актора пов'язують стосунки з Олександрою Грант.

Рівз зарекомендував себе не лише як актор, а й філантроп. Боротьба його сестри Кім з лейкемією спонукала його зробити великі пожертвування на дослідження раку. Серед численних благодійних організацій, які він підтримує також PETA, SickKids Foundation, Wildlife Waystation і проект Бреда Пітта Make It Right.

Призи та нагороди

Кадр із фільму "Хто там"

Свою першу кінонагороду Рівз отримав у 1992 році, коли виграв премію MTV Movie Award як найбажаніший актор за фільм Point Break. Додаткові нагороди MTV він отримав за фільми "Швидкість" ("Найкращий екранний дует", спільно з Сандрою Баллок) і "Матриця" ("Найкраща чоловіча роль", "Найкраща бійка", спільно з Лоуренсом Фішберном). Його роль у "Матриці" була відзначена премією Blockbuster Entertainment Award у номінації "Улюблений актор у бойовику/науково-фантастичному фільмі".

2005 року Рівз був удостоєний зірки на Голлівудській алеї слави. У 2021 році він був включений до канадської Алеї слави разом зі своєю колегою з фільму "Матриця" Кері-Енн Мосс.

Фільмографія Кіану Рівза

Кадр із фільму "Матриця"
  • "Мій особистий штат Айдахо" / My Own Private Idaho (1991)

  • "Дракула" / Dracula (1992)

  • "Швидкість" / Speed (1994)

  • "Прогулянка у хмарах" / A Walk in the Clouds (1995)

  • "Адвокат диявола" / The Devil's Advocate (1997)

  • "Матриця" / The Matrix (1999)

  • "Костянтин: Король темряви" / Constantine (2005)

  • "Будинок біля озера" / The Lake House (2006)

  • "Джон Вік" / John Wick (2014)

  • "Як одружити холостяка" / Destination Wedding (2018)

Кіану Рівз зараз

Відомо, що незабаром Кіану Рівз знову з'явиться на екранах у ролі Джона Віка у п'ятому фільмі франшизи.